Aktuálně: 7 831 inzerátů143 289 diskuzních příspěvků17 297 uživatelů

Svišť lesní

Marmota monax

Svišť lesní

Marmota monax

Svišť lesní

  • Výskyt: Kanada, Aljaška
  • Velikost: 39-53,5 cm
  • Hmotnost: 2,5-4,5 kg
  • Březost: 31-32 dnů
  • Počet mláďat: 3-5 ks
  • Potrava: Tráva, semena, ovoce, hmyz
Svišť lesní
Kam se řadí?

Svišť lesní

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Sciuromorpha - veverkočelistní
  • Čeleď: Sciuridae - veverkovití
  • Podčeleď: Sciurinae - veverky
  • Rod: Marmota - svišť
Svišť lesní
Kde žije?

Svišť lesní

Severní Amerika

  • Nadmořská výška: 730 m
  • Povrch: hornatý, vysočiny i roviny
  • Teplotní pásy:
  • Arktický: srážky 300 mm, teploty pod nulou
  • Subarktický: srážky 300 mm, teploty kolem nuly
  • Humidní, mírně studený pás: 10 °C
  • Humidní, středně teplý pás: 20 °C
  • Tropický: nad 20 °C
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,6 °C
  • Nejnižší: -19,1 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 11.03.2014, 13:00
5 291 2 minuty čtení

Je to jedna z největších a nejsilnějších veverek. Svišť lesní má zavalité tělo, krátké nohy, huňatý ocas a hnědou, šedě nebo bíle kropenatou srst. Je to schopný plavec i dobře šplhá. Krmí se hlavně odpoledne, někdy ve skupinách, pase se na trávě, jeteli, sbírá semena a ovoce a nepohrdne drobnou kořistí, jako jsou plži nebo sarančata. Často projevuje agresivitu vůči svým soukmenovcům, zvlášť když hájí noru nebo v době páření, kdy samci bojují o převahu. Obranné reakce se projevují vyhrbováním hřbetu, poskakováním, šviháním ocasem a ceněním zubů. Na podzim si vyhrabává hlubší nory, kde přespává zimu.

Svišť lesní dosahuje délky těla 32-52 centimetrů, ocasu 7,5-11,5 centimetrů, hmotnost se pohybuje v rozmezí 2,5-4,5 kilogramu.

Ve volné přírodě obývá svišť lesní Kanadu, Aljašku, východ USA; kde se vyskytuje v lesích a na polích.

Druhý únor se v Severní Americe slaví jako sviští den, protože tato zvířata údajně věští změnu počasí a původně byla považována za jeho pány.

Ze všech svišťů je nejvíc samotářský, i když potravu si hledá v rozvolněné skupině a několik jedinců může sdílet jedno doupě. Nejvíce kontaktů s jedinci svého druhu má během období páření. Zvláště samci jsou vůči sobě agresivní a bojují spolu o právo se pářit. Období páření trvá od března do dubna, po měsíc trvající březosti samice rodí průměrně čtyři mláďata, která sexuální dospívají v jednom roce věku.

Český název početné čeledi (asi 270 druhů) Sciuridae je veverkovití.


 

Názvy ve světě

Svišť lesní

Anglicky: Woodchuck, Německy: Waldmurmeltier

Mohlo by vás také zajímat

Pralesnička strašnáPralesnička pruhovanáPralesnička dvoubarváPralesnička drobnáPralesnička barvířskáPralesnička brazilskáPralesnička harlekýnPralesnička batikováKáně lesníHrotnokřídlec lesní

Foto: http://memorizingnature.com

Podělte se s námi o názor na tento text →