Aktuálně: 4 426 inzerátů179 675 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Urzon kanadský

Erethizon dorsatum

Urzon kanadský

Erethizon dorsatum

Urzon kanadský

  • Výskyt: Kanada, USA, Mexiko
  • Velikost: 65-80 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 3,5-7 kg
  • Březost: 210-217 dnů
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Kůra, jehličí
Urzon kanadský
Kam se řadí?

Urzon kanadský

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Hystricomorpha - dikobrazočelistní
  • Čeleď: Erethizontidae - urzonovití
  • Rod: Erethizon - urzon
Urzon kanadský
Kde žije?

Urzon kanadský

Severní Amerika

  • Nadmořská výška: 730 m
  • Povrch: hornatý, vysočiny i roviny
  • Teplotní pásy:
  • Arktický: srážky 300 mm, teploty pod nulou
  • Subarktický: srážky 300 mm, teploty kolem nuly
  • Humidní, mírně studený pás: 10 °C
  • Humidní, středně teplý pás: 20 °C
  • Tropický: nad 20 °C
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,6 °C
  • Nejnižší: -19,1 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 15.12.2014, 17:50
6 497 2 minuty čtení

Urzon kanadský je mnohem hlasitější než ostatní dikobrazi, ozývá se hlavně v době páření na počátku zimy, kdy mručí, vrčí, funí, kvičí, houká a chřestí. Ostny jsou žlutobílé s černými nebo hnědými špičkami a vytvářejí výrazný hřeben, dlouhý až 8 centimetrů, především na hlavě.

Urzon kanadský je malý a zavalitý, má krátké nohy a silné tlapky mají lysá chodidla se silnými drápy, které se výborně hodí k hrabání. Čilý je v noci, kdy šplhá po stromech a ožírá měkkou kůru, v zimě jehličí konifer. V létě se živí kořínky, listy a stvoly, semeny, květy a vodními rostlinami. Nevidí dobře, ale má výborný čich a vynikající sluch. Většinou žije samotářsky, jenom v zimě několik jedinců může sdílet stejné doupě nebo úkryt na stromech. Urzon kanadský je místy hojný, a pak může působit značné škody v lesích, žije totiž až 18 let a nemá mnoho nepřátel.

Délka těla se v dospělosti pohybuje mezi 65-80 centimetry, ocasu 15-30 centimetrů, hmotnost kolísá mezi 3,5-7 kilogramy.

Ve volné přírodě obývá tento druh Kanadu, USA a Severní Mexiko; vyskytuje se v jehličnatých i opadavých lesích a tundrách, hlavně podél říčních břehů.

K páření dochází na podzim a na začátku zimy. Partneři si nejprve navzájem otírají čumáčky o sebe, pak si samec označkuje samici tak, že se postaví na zadní a pomočí ji. Březost trvá 210-217 dní, poté samice porodí jedno mládě, které ihned po narození vidí. Váží asi 600 g, má dlouhou černou srst, ostny jsou měkké a krátké. Ve věku dvou dnů už je mladý urzon schopen lézt po stromech, matka ho kojí 10 až 56 dní.

Názvy ve světě

Urzon kanadský

Anglicky: North American Porcupine, Německy: Urson

Mohlo by vás také zajímat

Bobr kanadský

Foto: http://www.geocaching.com

Podělte se s námi o názor na tento text →