Aktuálně: 4 424 inzerátů179 667 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Bobr kanadský

Castor canadensis

Bobr kanadský

Castor canadensis

Bobr kanadský

  • Výskyt: Severní Amerika, Evropa
  • Velikost: 74-88 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 11-26 kg
  • Březost: 90 dnů
  • Potrava: Výhonky stromů, kůra, kořeny
Bobr kanadský
Kam se řadí?

Bobr kanadský

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Sciuromorpha - veverkočelistní
  • Čeleď: Castoridae - bobrovití
  • Rod: Castor - bobr
Bobr kanadský
Kde žije?

Bobr kanadský

Severní Amerika

  • Nadmořská výška: 730 m
  • Povrch: hornatý, vysočiny i roviny
  • Teplotní pásy:
  • Arktický: srážky 300 mm, teploty pod nulou
  • Subarktický: srážky 300 mm, teploty kolem nuly
  • Humidní, mírně studený pás: 10 °C
  • Humidní, středně teplý pás: 20 °C
  • Tropický: nad 20 °C
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,6 °C
  • Nejnižší: -19,1 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 18.05.2014, 18:00
6 173 2 minuty čtení

Introdukovaný druh ze Severní Ameriky. Bobr kanadský dosahuje délky těla 74 – 88 centimetrů. Mohutný ocas bývá dlouhý 20 až 30 centimetrů. Hmotnost se u dospělého zvířete pohybuje v rozmezí 11 – 26 kilogramů

Rozšíření

Na některých místech žije společně s bobrem evropským, jinde zcela převládl. Zvířata se vzájemně patrně nekříží. Bobr kanadský se vyskytuje v Severní Americe, byl vysazen i v Evropě. Žije ve vodním prostředí. Je ukazatelem čisté přírody. Dříve byl ohrožen lovem pro svou kvalitní kožešinu.

Způsob života

Bobr kanadský se usazuje na březích klidných řek, kde rostou husté lesy měkkých listnáčů. Je to společenské zvíře, které žije v početných koloniích. Staví si takzvané bobří hrady s dvěma východy, jedním pod hladinou druhým nad hladinou. Hnízdo si vystýlá větvemi. Aby se jejich hrad neocitl na suchu, budují si bobři přehrady. Ostrými hlodáky překusují kmeny stromů, dopravují je do nádrže a zarývají do jílovitého dna. Přehradu utěsňují jílem, větvičkami i listím. Bobři tvoří pevné rodiny, s rodiči zůstávají i mláďata z předchozího roku. Živí se šťavnatými výhonky stromů, kůrou, kořeny stromů a vodní vegetací. V zimě spí ve svých hradech a občas vyplouvají pod hladinu, kde mají pod ledem zásoby větví s kůrou.

Názvy ve světě

Bobr kanadský

Anglicky: American Beaver, Chorvatsky: Kanadski dabar, Německy: Kanadischer Biber, Rumunsky: Castor american, Španělsky: Castor americano

Mohlo by vás také zajímat

Urzon kanadskýMyš bobříBobruškaBobr evropský

Foto: http://bioexpedition.com

Podělte se s námi o názor na tento text →