Aktuálně: 4 348 inzerátů183 390 diskuzních příspěvků17 862 uživatelů

Kuandu obecný

Coendou prehensilis

Kuandu obecný

Coendou prehensilis

Kuandu obecný

  • Výskyt: Jižní Amerika
  • Velikost: 52 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 3-5,3 kg
  • Březost: 195-210 dnů
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Listy, plody, stonky
Kuandu obecný
Kam se řadí?

Kuandu obecný

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Hystricomorpha - dikobrazočelistní
  • Čeleď: Erethizontidae - urzonovití
  • Rod: Coendou - kuandu
Kuandu obecný
Kde žije?

Kuandu obecný

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 15.12.2014, 17:00
4 792 2 minuty čtení

Tento velký, svalnatý příbuzný urzonů žije výhradně na stromech a při šplhání plně využívá masitý ovíjivý ocas a lysá chodidla tlapek s dlouhými zakřivenými drápy Většina těla je pokrytá žlutobílými ostny s černými špičkami, jen boky jsou skoro lysé. Kuandu obecný se během dne ukrývá v hustém listí a v dutinách stromů, zřídka v norách v zemi. Za potravou se vydává za soumraku a za noc urazí několik set metrů na nové stromy s ostatními se dorozumívá různými zvuky a izolované zvíře se snaží získat kontakt s ostatními plačtivým voláním.

Kuandu obecný dosahuje délky těla 52 centimetrů, ocasu dalších 52 centimetrů, hmotnost se pohybuje mezi 3-5,3 kilogramy. Tento druh požírá ovoce, stonky, listy, pupeny, semena, květy, kůru, větve stromů, kořínky, příležitostně i úrodu z polí jako například kukuřici či banány

Kuandu obecný obývá sever a východ Jižní Ameriky; objevuje se v tropických lesích.

Novorozené mládě má měkké ostny a otevřené oči. Kuandu a urzoni, celkem asi 12 druhů, patří do čeledí urzonovitých.

Kuandu obecný rodí pouze jedno mládě. Samice bývají březí 195 až 210 dnů. Novorozené mládě váží asi 400 gramů, od narození má chápavý ocas a umí šplhat. Bodlinky jsou při narození měkké a měří 15 mm, brzy po porodu však ztvrdnou, délky bodlinek dospělců dosáhnou za 10 týdnů.
 

Názvy ve světě

Kuandu obecný

Anglicky: Brazilian Porcupine, Francouzsky: Porc-épic brésilien, Holandsky: Grijpstaartstekelvarken, Německy: Greifstachler

Mohlo by vás také zajímat

Plochoještěr obecnýChameleon obecnýSatyr obecnýBažant obecnýRejsek obecnýRorýs obecnýDrvopleň obecnýTesařík obecnýSmrtník obecnýChroust obecný

Foto: http://www.portaisgoverno.pe.gov.br

Podělte se s námi o názor na tento text →