Aktuálně: 4 342 inzerátů190 380 diskuzních příspěvků17 960 uživatelů

Osmák degu

Octodon degus

Osmák degu

Octodon degus

Osmák degu

  • Výskyt: Západní Chile
  • Velikost: 25-31 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 200-300 g
  • Březost: 90 dnů
  • Počet mláďat: 3-6 ks, 2-3x ročně
  • Potrava: Seno, směs zrnin
Osmák degu
Kam se řadí?

Osmák degu

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Hystricomorpha - dikobrazočelistní
  • Čeleď: Hystricidae - dikobrazovití
  • Podčeleď: Hystricinae - dikobrazi
  • Rod: Hystrix - dikobraz
  • Podrod: Říše
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Rodentia - hlodavci
  • Podřád: Hystricomorpha - dikobrazočelistní
  • Čeleď: Octodontidae - osmákovití
  • Rod: Octodon - osmák
Osmák degu
Kde žije?

Osmák degu

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 03.06.2014, 20:00
5 465 2 minuty čtení

Tento horský hlodavec připomíná velkou, zavalitou domácí myš.

Na hřbetě má osmák degu žlutohnědou srst a krémovou podsadu a obyčejně mívá žlutý kroužek kolem očí a na krku. Žije v koloniích v složitém podzemním systému nor a vynáší ven kameny, úlomky a trus, které hromadí kolem vchodu. Degu se živí převážně rozmanitým rostlinstvem a v době sucha požírá i kravince. Osmák degu je velmi čistotný a s oblibou se „koupe“ v písku. Základem krmné dávky v zajetí je seno, které by mělo být stále k dispozici. To doplňujeme směsí zrnin s velmi malým obsahem olejnatých semen (slunečnice, len, ořechy), granulemi pro činčily a zeleninou. Nepostradatelné jsou čerstvé větvičky stromů a keřů s pupeny a listy. Osmáky krmíme velmi střídmě v malých dávkách. Jednou za týden by měli mít hladovku. Neustále by měli mít k dispozici čerstvou vodu na pití. Osmáci jsou náchylní na cukrovku, ale jednou za měsíc jim můžeme podat malý kousek jablka (může být sušené).

Délka těla se u dospělých jedinců pohybuje mezi 25-31 centimetry, ocasu 7,5-13 centimetrů, hmotnost kolísá od 200 do 300 gramů.

Osmák degu obývá ve volné přírodě západní Chile; kde se vyskytuje vysoko v Andách v lesnaté buši (matoral).

Osmáci mohu mít v zajetí mláďata po celý rok (3-4 vrhy). Samice je březí 3 měsíce. Nejčastěji rodí 2-6 mláďat, která jsou plně vyvinutá - osrstěná, vidoucí, slyšící a velmi brzy vylézají z úkrytu. Samice je kojí 2 týdny. V tomto věku již přijímají některé druhy krmiv, ale samice je kojí ještě další 2-4 týdny. Mladí osmáci se odstavují ve věku 6-8 týdnů.

Pohlavně dospívají již kolem 3 měsíce, ale tělesné vyzrálosti dosahují až kolem 8-10 měsíce.

Březí nebo kojící matce vypomáhají ostatní s výchovou a péči o potomstvo. Mezi sebou mají osmáci vybudované velmi pevné rodinné vztahy.

Při napadení se mu snadno ulomí ocásek. Do čeledi osmákovitých patří asi 9 druhů. V poslední době se osmáci stali velmi oblíbenými domácími mazlíčky a v zajetí se výborně množí.
 

Názvy ve světě

Osmák degu

Anglicky: Degu, Chorvatsky: Degu, Německy: Degu

Foto: http://fr.wikimini.org

Podělte se s námi o názor na tento text →