Aktuálně: 4 327 inzerátů190 228 diskuzních příspěvků17 958 uživatelů

Vlček etiopský

Canis simensis

Vlček etiopský

Canis simensis

Vlček etiopský

  • Výskyt: Etiopská vysočina
  • Délka: Kolem 100 cm
  • Hmotnost: 11-18 kg
Vlček etiopský
Kam se řadí?

Vlček etiopský

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Caniformia - psotvární
  • Nadčeleď: Canoidea
  • Čeleď: Canidae - psovití
  • Podčeleď: Caninae
  • Rod: Canis
Vlček etiopský
Kde žije?

Vlček etiopský

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 23.05.2014, 19:00
4 808 2 minuty čtení

Dříve byl vlček etiopský řazen do samostatného rodu Simenia a nazýván liška habešská. Vlček etiopský má výrazně červenožlutou srst, samice a štěňata jsou světlejší a mají bílé skvrny na krku a hrudi. Loví osaměle ve dne; ráno, v poledne a večer se shromažďuje do dosti hlučných, asi dvanáctičlenných skupin a zdraví se s ostatními.

Vlček etiopský dosahuje délky těla kolem jednoho metru, ocasu kolem 33 centimetrů, hmotnost se pohybuje od 11 do 18 kilogramů.

Domovinou tohoto druhu je Etiopská vysočina; konkrétně otevřené travnaté plochy a rašeliniště.

Původně obýval vlček etiopský celou Etiopii, dnes se vyskytuje v počtu asi 500 jedinců jen na třech izolovaných místech ve vyšších polohách. Je ohrožován zdivočelými domácími psy a přenosnými chorobami, vypásání ploch snižuje počet hlodavců a vlčci trpí nedostatkem potravy. Vlčci se specializovali na lov velkých hlodavců, mláďat větších savců a také patří mezi mrchožrouty, čímž stejně jako jiní psovití funguje v tamějším ekosystému jako strážce rovnováhy a „eliminátor“ slabých jedinců, kteří by beztak uhynuli. Tento přirozený stav věcí se však drasticky mění díky činnosti člověka, jehož stáda dobytka spásají a ničí prostředí, ve kterém se zdržuje přirozená kořist vlčka. Jeho další výjimečnou vlastností, která však napomáhá vyhubení je fakt, že vlček etiopský nemá přirozený strach z lidí, a tak se stává snadným terčem. Dnešní populace je odhadována na pouhých 500 - 600 jedinců a řadí se tak mezi ohrožené druhy.

Páří se na přelomu podzimu a zimy. Vrh čítá přibližně sedm štěňat, jejichž rodiči může být pouze alfa-pár (vůdci smečky - samec s družkou) a jejich výchova začíná v norách a za přítomnosti členů smečky, což jsou již shodné znaky s ostatními psovitými.
 

Názvy ve světě

Vlček etiopský

Anglicky: Simian, Chorvatsky: Etiopski čagalj, Německy: Äthiopischer Wolf, Oromsky: Jedalla Farda, Slovensky: Vlk etiópsky

Mohlo by vás také zajímat

Agapornis etiopský

Foto: http://retrieverman.net

Podělte se s námi o názor na tento text →