Aktuálně: 4 358 inzerátů188 475 diskuzních příspěvků17 939 uživatelů

Serval

Leptailurus serval

Serval

Leptailurus serval

Serval

  • Výskyt: Jih Afriky
  • Délka těla: 67-100 cm
  • Hmotnost: 8-18 kg
  • Březost: 70 dnů
  • Počet mláďat: 1-4 ks
  • Potrava: Krysy, sarančata
Serval
Kam se řadí?

Serval

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Carnivora - šelmy
  • Podřád: Feliformia - kočkotvární
  • Nadčeleď: Feloidea
  • Čeleď: Felidae - kočkovití
  • Podčeleď: Felinae - malé kočky
  • Rod: Leptailurus - serval
Serval
Kde žije?

Serval

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 02.07.2013, 08:25
7 487 2 minuty čtení

Serval vypadá trochu jako malý gepard, protože má štíhlé tělo, dlouhé nohy a žlutou srst s kulatými tmavými skvrnami, které se řadí do podélných řad na hřbetě a na hlavě. Má však nápadně krátký ocas, sahající ani ne ke hleznům. Velké uši mají zaoblené špičky s bílou skvrnou vzadu a na konci ocasu je několik tmavých kroužků a tmavá špička. Samci jsou většinou podstatně větší než samice. Servali jsou typičtí obyvatelé savan, s oblibou se zdržují v rákosí, podél řek nebo ve vysoké trávě a dlouhé nohy a krk jim umožňují vyhlížet z vysoké trávy a hledat kořist. Loví krysy, ptáky, ryby, žáby a velký hmyz, například sarančata. Serval vychází obvykle za soumraku. Jakmile zjistí kořist, dovede serval vyskočit až do výšky 3 metry a do dálky 4 metry a dopadne na oběť předníma nohama. Dorozumívá se s ostatními ječivým křikem, vrčením, a předením.

Délka těla se pohybuje v rozmezí 67 centimetrů až jednoho metru, délka ocasu je 24-45 centimetrů, hmotnost kolísá od 8 až do 18 kilogramů.

Domovinou servala je západní, střední a východní Afrika; hlavně se vyskytuje u vodních toků a ploch.

Serval lidem nekonkuruje, protože loví sarančata a krysy a jen zřídka napadá domácí zvířata.

Přesto však jeho zvyk zdržovat se na březích řek ho ohrožuje, protože tam bývá často loven a lidé ničí a vypalují pobřežní porosty.
 

Názvy ve světě

Serval

Anglicky: Serval, Holandsky: Serval, Německy: Serval, Polsky: Serwal, Rumunsky: Serval, Slovensky: Serval, Swahilsky: Mondo

Foto: http://eximago.tumblr.com

Podělte se s námi o názor na tento text →