Aktuálně: 6 311 inzerátů161 020 diskuzních příspěvků17 562 uživatelů

Hrabáč kapský

Orycteropus afer

Hrabáč kapský

Orycteropus afer

Hrabáč kapský

  • Výskyt: Afrika
  • Délka těla: 1-1,6 m
  • Hmotnost: Až 100 kg
  • Březost: 243 dnů
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Dílka života: 21-23 dnů
  • Potrava: Mravenci
Hrabáč kapský
Kam se řadí?

Hrabáč kapský

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Tubulidentata - hrabáči
  • Čeleď: Orycteropodidae - hrabáčovití
  • Rod: Orycteropus - hrabáč
Hrabáč kapský
Kde žije?

Hrabáč kapský

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 16.12.2014, 06:00
4 684 2 minuty čtení

Jeden z nejvýkonnějších kopáčů mezi savci vede noční život. Hrabáč si vyhrabává chodby až 10 metrů dlouhé a ovládá území o ploše 2-5 km2. V létě dává přednost mravencům, kterých je všude plno, a nemá-li je, rozhrabává termitiště. Některé druhy mravenců žvýká stoličkami, ale většinu mravenců a termity polyká vcelku a jejich rozemletí nechá na svalnatém žaludku. Má nápadně vyklenutý hřbet, dlouhý čenich, veliké boltce a svalnatý ocas. Hustá srst v nozdrách mu pomáhá filtrovat prach při hrabání, jinak má na tlusté kůži jen řídké chlupy. Je známý také pod jménem hrabáč kapský či takarú.

Délky těla dosahuje hrabáč 1-1,6 metru, ocasu 44-71 centimetrů, hmotnost může dosahovat až 100 kilogramů.

Hrabáč je domovinou v Africe na jih od Sahary; vyskytuje se v savanách a polopouštích. Hrabáč se v přírodě živí především mravenci a termity, jejichž hnízda rozhrabává silnými drápy a vyplašený hmyz pak nalepuje dlouhým jazykem. V zajetí je složení krmení individuální, skládá se z mnoha komponentů, s vysokým obsahem bílkovin. (mleté vařené hovězí maso, žloutky, mléko, banány...)

Samice rodí jen jediné mládě o hmotnosti přibližně 1,6 kg. Březost trvá 243 dní. Mládě saje 4 měsíce. V zajetí se dožívá průměrně 21-23 let.
 

Názvy ve světě

Hrabáč kapský

Anglicky: Aardvark, Francouzsky: Oryctérope, Holandsky: Aardvarken, Italsky: L'oritteropo, Maďarsky: Földimalac, Německy: Erdferkel, Polsky: Mrównik, Rumunsky: Furnicar african, aardvark

Mohlo by vás také zajímat

Papoušek kapský

Foto: http://amazingpicturesofanimals.blogspot.cz

Podělte se s námi o názor na tento text →