Aktuálně: 4 348 inzerátů183 390 diskuzních příspěvků17 862 uživatelů

Anoa

Bubalus depressicornis

Anoa

Bubalus depressicornis

Anoa

  • Výskyt: Asie
  • Délka těla: 1,5-1,8 m
  • Hmotnost: 150-300 kg
  • Březost: 9-11 měsíců
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Listy, kapradiny, plody
Anoa
Kam se řadí?

Anoa

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Artiodactyla - sudokopytníci
  • Podřád: Ruminantia - přežvýkavci
  • Infrařád: Pecora
  • Čeleď: Bovidae - turovití
  • Podčeleď: Bovinae - tuři
  • Tribus: Bovini
  • Podtribus: Bubalina
  • Rod: Bubalus - buvol
Anoa
Kde žije?

Anoa

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 16.12.2014, 06:00
4 336 2 minuty čtení

Anoa je malý buvol tmavohnědé až černé barvy s malou světlou skvrnkou na krku, na tvářích a na nohách. Krátké rohy směřují dozadu, což zvířeti umožňuje prodírat se houštinami. Pase se zrána na listech, kapradinách, větvičkách a sbírá i plody.

Anoa dosahuje délky těla 1,5-1,8 m, ocasu 18-31 cm, hmotnost 150-300 kg.

Ve volné přírodě obývá anoa Celebes; konkrétně nížinné lesy a močály. Anoa je nejmenší druh skotu a je velmi vzácný

Anoa náleží do čeledi turovití, podčeledi Tuři. Tuři se ve volné přírodě se dochovali ještě v Africe a v Asii, kdežto v Evropě a Severní Americe žijí pouze v rezervacích. Ve Střední a Jižní Americe, v Austrálii, stejně jako po celém světě, žijí zdomácnělí potomci divokých turů, skot. Základní potravou turů jsou traviny a různé byliny, listy, pupeny a větve keřů a stromů, mechy i lišejníky. Samec tura se nazývá býk a samice kráva.

Většina turů jsou stádovými zvířaty s výraznou hierarchií. U některých druhů žijí stáda celoročně společně, u jiných se dospělí býci od stáda oddělují a vrací se až v období páření. Mají málo vyvinutou mimiku, a proto se spolu komunikují jinými výrazovými prostředky: držením a natočením hlavy, postavením se k protivníkovi čelem nebo bokem, natažením nebo sklopením krku, hrabáním končetinou nebo rohem v zemi, frkáním atd. Při pohledu na stádo lze podle držením hlavy a krku určit zařazení ve stádě. Nejsilnější býk se snaží v období říje držet krávy svého harému pod kontrolou. Je-li však stádo příliš veliké, podílejí se na rozmnožování i ostatní býci. Březost u turů se pohybuje od 9 po 11 měsíců.

Přestože tuři mají dobrý barvocit do dálky nevidí dobře a nepohybující se předměty rozeznávají až v blízkosti. Naopak mají výborný čich, kterým se orientují i ve stádech, a také dobře vyvinutý sluch.

Názvy ve světě

Anoa

Anglicky: Lowland Anoa, Německy: Tieflandanoa

Foto: http://zooinstitutes.com

Podělte se s námi o názor na tento text →