Aktuálně: 6 448 inzerátů160 629 diskuzních příspěvků17 556 uživatelů

Gazela Thomsonova

Gazella thomsonii

Gazela Thomsonova

Gazella thomsonii

Gazela Thomsonova

  • Výskyt: Afrika
  • Délka: 0,8-1,2 m
  • Hmotnost: 15-35 kg
  • Březost: 5-6 měsíců
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Býložravec
Gazela Thomsonova
Kam se řadí?

Gazela Thomsonova

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Artiodactyla - sudokopytníci
  • Podřád: Ruminantia - přežvýkavci
  • Infrařád: Pecora
  • Čeleď: Bovidae - turovití
  • Podčeleď: Antilopinae - pravé antilopy
  • Rod: Gazella - gazela
  • Podrod: Eudorcas
Gazela Thomsonova
Kde žije?

Gazela Thomsonova

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 04.05.2014, 20:00
4 577 2 minuty čtení

Tato malá, půvabná gazela má na bocích výrazný černý pruh, který odděluje plavý hřbet od bílého břicha. Červenohnědá hlava má tmavou lysinu až po nos a bílé kruhy kolem očí, které přecházejí v pruhy na lících. Gazela Thomsonova je nejběžnější gazela v části Afriky a je stálou součástí potravy velkých koček, které se často drží poblíž jejích stád. Malá stáda samic s mláďaty se připojují k tlupám mladých samců a migrují za pastvou v dobách dešťů nebo do buše v době sucha. Zvířata v ohrožení běhají rychlostí až 80 kilometrů v hodině.

Gazela Thomsonova dorůstá v dospělosti délky těla 80 centimetrů-1,2 metru, délky ocasu 15-27 centimetrů, hmotnost se pohybuje v rozmezí 15-35 kilogramů.

Gazela Thomsonova obývá jihovýchodní Súdán, Keňu a Tanzanii; v těchto zemích navštěvuje savany a křovinaté oblasti až do výše 5 750 metrů.

Gazela Thomsonova je jedna z mála gazel, která rodí mláďata dvakrát ročně.

Před samotným pářením je období námluv, které může trvat circa 5 až 45 minut. Během této doby samec honí samici, než mu samice povolí spojit se s ní. Samice rodí po 5-6 měsících březosti jediné mládě, které se několik měsíců drží u své matky. Samice mohou mít ročně i dva vrhy, čímž se odlišují od většiny turovitých.
 

Názvy ve světě

Gazela Thomsonova

Anglicky: Thomson's Gazelle, Francouzsky: Gazelle de Thomson, Německy: Thomsongazelle, Slovensky: Gazela Thomsonova, Swahilsky: Swala tomi

Foto: http://www.fotopedia.com

Podělte se s námi o názor na tento text →