Aktuálně: 4 425 inzerátů179 595 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Zmije palestinská

Daboia palaestinae

Zmije palestinská

Daboia palaestinae

Zmije palestinská

  • Výskyt: Turecko, Jordánsko ,Sýrie, Izrael
  • Délka: 120 cm
  • Počet vajec: 10-20 ks
  • Krmivo: Drobní savci, ještěrky, ptáci
Zmije palestinská
Kam se řadí?

Zmije palestinská

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Reptilia - plazi
  • Podtřída: Amniota - blanatí
  • Infratřída: Diapsida
  • Nadřád: Lepidosauria
  • Řád: Squamata - šupinatí
  • Podřád: Serpentes - hadi
  • Čeleď: Viperidae - zmijovití
  • Podčeleď: Viperinae - zmije
  • Rod: Daboia - zmije
Zmije palestinská
Kde žije?

Zmije palestinská

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 20.02.2015, 20:00
3 381 2 minuty čtení

Zmije palestinská je někte­rými zoology řazena spolu se zmijí levantskou, hor­skou a ještě několika dalšími druhy do samostatného rodu Daboia. Zmije palestinská bývá kolem 120 cm dlouhá, na jihu své­ho rozšíření dosahuje délky až 150 cm. Vyskytuje se v Turecku, v Jordánsku a v části Sýrie, Libanonu a Iz­raele.

Hlavu má zmije palestinská pokrytou drobnými štítky a šupinami, pouze nad očima jsou štítky větší. Základní zbarvení je šedohnědé s nápadnou kresbou oranžových až hně­dých skvrn. Někdy se spojují v široký pruh uprostřed hřbetu. Břišní strana je pokrytá drobnými černými skvrnkami, spodní část ocasu je oranžová. Tato velká zmije se živí menšími savci, na zemi hnízdícími ptáky, ještěrkami a jinými plazy. Mláďata se živí hlavně sarančemi. Páří se brzy na jaře a obvykle v srpnu rodí 10-20 mláďat, někdy i více. Tento druh je na Středním vý­chodě a ve východním Středomoří velmi obáván a pro­následován. Uštknutí je nebezpečné pro člověka, avšak hlavně postihuje domácí zvířata. Životním pro­středím této velké zmije jsou vyprahlé kamenité a křovinaté plochy, pastviny i okolí lidských sídlišť.

Na rozdíl od příbuzné zmije horské nevystupuje zmije palestinská vysoko do hor a nevyhýbá se ani hustě osídleným oblastem. Rozdíly mezi poddruhem ze severního Turecka a Arménie a zmiji palestinskou spočívá hlavně ve velikosti a uspo­řádání štítků.

Mohlo by vás také zajímat

Zmije nosoroháZmije rohatáZmije gabunskáZmije skvrnitáZmije obecnáZmije horskáZmije levantskáZmije řetízkováZmije menší - rákošskáZmije růžkatá

Podělte se s námi o názor na tento text →