Aktuálně: 4 458 inzerátů179 399 diskuzních příspěvků17 822 uživatelů

Guan modrolící

Chamaepetes goudotii

Guan modrolící

Chamaepetes goudotii

Guan modrolící

  • Výskyt: Jižní Amerika
  • Velikost: 75 cm
  • Potrava: Plody, ovoce
Guan modrolící
Kam se řadí?

Guan modrolící

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Galliformes - hrabaví
  • Podřád: Craci - hokové
  • Čeleď: Cracidae - hokovití
  • Rod: Chamaepetes - guan
Guan modrolící
Kde žije?

Guan modrolící

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 02.03.2015, 08:59
3 022 2 minuty čtení

Guan modrolící, kterému se někdy také říká srpokřidlý, patři do řádu hrabavých (Galliformes), čeledi hokovitých (Cracidae) Obývá subtropické a mírné pásmo horských lesů And v Kolumbu, Ekvá­doru a Peru. Jeho domovem jsou zde zalesněné sva­hy v nadmořské výšce od 1 800 m do 3 000 m. Dosa­huje délky kolem 75 cm včetně ocasu. Zoologové rozlišují 5 poddruhů, které se od sebe mírně liší zbarvením a velikostí.

V mimo hnízdní době se guan modrolící zdržuje v menších skupi­nách čítajících kolem 10-20 jedinců. Ptáci přeletují v hustých korunách stromů a hledají tu potravu. Otr­hávají bobule a divoké ovoce a živí se také listy a vý­honky. Častěji než jiné druhy hokovitých se však od­važují na zem, kde sbírají spadané plody. Tady jsou však velmi opatrní a při sebemenším podezření, že hrozí nebezpečí, vyletují okamžitě na stromy, kde se mistrně skrývají mezi větvemi. Za letu působí značný rámus prudkým máváním křídel. Létají dost špatně a těžkopádně, většinou proto přeletují jen na krátké vzdálenosti. Pokud už musejí překonat nějakou větší vzdálenost, např. údolí nebo říčku, větší část úseku obvykle po krátkém prudkém rozletu přeplachtí.

O hnízdění je zatím známo jen málo. Hnízdo si ptá­ci staví jako jiné druhy hokovitých v korunách stromů nebo vysokých keřů z drobných větviček a vystýlají je zelenými listy a trávou.

Názvy ve světě

Guan modrolící

Anglicky: Sickle-winged Guan, Francouzsky: Pénélope de Goudot, Německy: Sichelguan, Polsky: Grdacz plomienny, Slovensky: Morkovec maskový

Mohlo by vás také zajímat

Amazoňan modrolícíLeguán obojkovýLeguánek pestrýLeguánek malachitovýLeguánek modrýLeguánek proměnlivýLeguánek PoinsettůvLeguánek druhu Petrosaurus thalassinusLeguán pustinnýLeguán černý

Ing. Zbyněk Pokorný

Agronom a chovatel

Autorem od: 28.02.2013

Autor webu a chovatel zároveň. Snažím se starat o obsah tohoto webu a zároveň chovám exotické ptactvo: 2,2 aratinga jendaj, 2,2 aratinga škraboškový, 1,1 amazoňan žlutolící, 1,1 amazoňan běločelý, 1,1 papoušek senegalský, 1,1 alexandr rudohlavý, 2,2 holoubek diamantový a také 6 ks suchozemských želv ostruhatých (Geochelone sulcata) - 3. největší suchozemská želva na světě.

Podělte se s námi o názor na tento text →