Aktuálně: 4 353 inzerátů189 048 diskuzních příspěvků17 950 uživatelů

Amazoňan modrolící

Amazona dufresniana

Amazoňan modrolící

Amazona dufresniana

Amazoňan modrolící

  • Výskyt: Guayana, jihovýchodní Venezuela, Brazílie
  • Velikost: 34 cm
  • Hmotnost: 480-600 g
  • Inkubační doba: 24-26 dnů
  • Potrava: Směs semen, spousty ovoce a zeleniny, zelené krmení
  • Cena: Kolem 40 000 Kč/ks
Amazoňan modrolící
Kam se řadí?

Amazoňan modrolící

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Podčeleď: Psittacinae - papoušci
  • Rod: Amazona - amazoňan
Amazoňan modrolící
Kde žije?

Amazoňan modrolící

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 07.09.2013, 16:50
21 514 4 minuty čtení

Popis

Samec je tmavě zelený, na spodině bledší, peří na krku a na zádech má černě lemované, vespod světleji, čelo a uzdička jsou oranžově žluté, péra na temeni a záhlaví žlutá, široce zeleně lemovaná, líce, příuší a strany krku fialově modré. Spodní krovky ocasní má žlutavě zelené, okraj křídla bledě žlutozelený, zrcátko na křídlech oranžově žluté(4. a 5. letka loketní) letky ruční černé na špici vnějších praporů se slabě fialově modrým odstínem, spodní krovky křídelní a spodní strana letek zelená. Ocasní péra jsou zelená, na špici žlutavě zelená, na vnitřním praporu s oranžovým nádechem, zobák je šedý, horní čelist zobáku u kořene růžově červená, duhovka oranžově červená, běhák šedý.

Samice je zbarvena stejně jako samec ale zrcátko na křídle má méně výrazné.

Mláďata mají hlavu a ocas bez červeného zbarvení, uzdičku a čelo žluté. Červené zbarvení hlavy a ocasu je někdy jen slabě naznačené.

Rozšíření

Guayana, jihovýchodní Venezuela, středovýchodní Brazílie.

Systém
Novější systematikové považují amazoňana modrolícího guayanského i amazoňana modrolícího granadského za dva samostatné druhy.

1. Amazoňan modrolící guayanský (Amazona dufresniana dufresniana)
Velikost - 34 cm
Rozšíření: Guayana, Surinam a Gran Sabana, jihovýchodní Bolívar, Venezuela.

2. Amazoňan modrolící granadský (Amazona dufresniana rhodocorytha)
Velikost - 34cm

Zelené zbarvení má bledší než subsp. dufresniana, čelo a temeno červené, některá péra na okrajích tmavě zelenavě modrá, týl zelený s purpurově červeným odstínem a matně černými skvrnami, uzdičku oranžovou s červeným odstínem, hrdlo a přední líce růžové, příuší a zadní líce modré se zeleným nádechem. Na křídle první tři péra letek jsou červená, na okraji purpurově modrá. Ocasní péra zelená se žlutavě zelenými skvrnami, krajní ocasní péra s výraznou červenou skvrnou.
Rozšíření: střední a východní Brazílie od Alagoas jižně po Rio Janeiro.

Život v přírodě

Nominátní formu dufresniana je rozšířena v tropických pralesích Guayany. U pobřeží je spatříme v mangrových oblastech, směrem do vnitrozemí v pahorkovitém nepřístupném terénu, kde se dostalo jen málo ornitologů a badatelů. Vzácnější je ve Venezuele a Surinamu.

Subspecie rhodocorytha žije ve východní Brazílii v rovinách vlhkých lesů, občas zalétává i do blízkých horských oblastí až 1.000 m vysoko. Přednost dává okrajovým pásům souvislého lesa.

Amazoňané modrolící granadští začínají hnízdit v únoru - březnu (podle sdělení domorodců) a je ukončeno v květnu - červnu před počátkem dešťového období. V Brazílii je subsp. rhodocorytha stále vzácnější, protože tamní vegetace se značně zdevastovala. Bohaté lesy se vykácely, aby pobřežní oblasti jihovýchodní Brazílie ustoupily velkoměstu Rio de Janeiru, které se stále rozšiřuje směrem do vnitrozemí. Tak zanikly mnohé početné populace subsp. shodocorytha a zbytková populace cca 2.500 exemplářů se v současné době nachází jen v Espírito Santo a v Bahiu. Ještě před několika lety byli tak početní, že jejich mláďata se vybírala z hnízd, prodávala na trhu a jejich maso sloužilo místním obyvatelům za potravu.

Po skončeném hnízdění se ptáci v rodinných skupinách nebo v menších hejnech potulují krajem za potravou. V chladnějším období se zdržují více u pobřeží a kolem vodních toků.

Amazoňané modrolící se živí různými plody, jejich semeny, bobulemi, ořechy a zalétávají na kulturní plantáže (na obilí, kukuřici) i do ovocných sadů.

Nominátní formu dufresniana zařadil CITES do přílohy II, subspecii rhodocorytha - bezprostředně ohroženou vyhubením - do přílohy I. Koordinátorem a registrátorem záchranného programu EEP bylo pověřeno Loro Parque na Tenerife, kde se obě subspecie pravidelně odchovávají.

Krmení

Amazoňany modrolící krmíme jako příbuzné druhy. Předkládáme jim směs semen pro velké papoušky, různé ovoce, mrkev, ořechy apod. V době hnízdění mají mít naklíčené zrniny, nedozrálé obilí, kukuřici v mléčné zralosti (v palicích), dozrávající slunečnici v úborech, vaječné míchanice, případně piškoty, zelené krmení a denně různé ovoce, bobuloviny a zeleninu.

Názvy ve světě

Amazoňan modrolící

Latinsky: Amazona dufresniana, Anglicky: Blue-cheeked Amazon, Německy: Goldmaskenamazone, Dánsky: Blåkindet Amazone, Španělsky: Amazona Cariazul, Finsky: siniposkiamatsoni, Francouzsky: Amazone de Dufresne, Italsky: Amazzone guanceblu, Japonsky: kigaoboushiinko, Japonsky 2: キガオボウシインコ, Holandsky: Blauwwangamazone, Norsky: Blåkinnamazon, Polsky: amazonka niebieskolica, Portugalsky: Papagaio-de-bochecha-azul, Portugalštině brazilské: Papagaio-de-bochecha-azul, Rusky: Синещёкий амазон, Slovensky: amazoňan tmavozobý, Švédsky: Blåkindad amazon, Čínsky: 蓝颊鹦哥

Mohlo by vás také zajímat

Amazoňan běločelýAmazoňan císařskýAmazoňan černouchýAmazoňan červenokrkýAmazoňan fialovotemennýAmazoňan haitskýAmazoňan jamajskýAmazoňan kawalůvAmazoňan kubánskýAmazoňan mnohobarvý

Podělte se s námi o názor na tento text →