Aktuálně: 4 429 inzerátů179 708 diskuzních příspěvků17 824 uživatelů

Amazoňan černouchý

Amazona xantholora

Amazoňan černouchý

Amazona xantholora

Amazoňan černouchý

  • Výskyt: Jihovýchodní Mexiko a Honduras
  • Velikost: 26 cm
  • Hmotnost: 200-232 g
  • Počet vajec: 4-5 ks
  • Inkubační doba: 26 dnů
  • Potrava: Směs semen, spousty ovoce a zeleniny, zelené krmení
Amazoňan černouchý
Kam se řadí?

Amazoňan černouchý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Podčeleď: Psittacinae - papoušci
  • Rod: Amazona - amazoňan
Amazoňan černouchý
Kde žije?

Amazoňan černouchý

Severní Amerika

  • Nadmořská výška: 730 m
  • Povrch: hornatý, vysočiny i roviny
  • Teplotní pásy:
  • Arktický: srážky 300 mm, teploty pod nulou
  • Subarktický: srážky 300 mm, teploty kolem nuly
  • Humidní, mírně studený pás: 10 °C
  • Humidní, středně teplý pás: 20 °C
  • Tropický: nad 20 °C
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,6 °C
  • Nejnižší: -19,1 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 06.09.2013, 15:15
27 564 3 minuty čtení

Popis

Samec je zelený, na spodních i horních partiích těla má jednotlivá péra tmavě lemovaná, čelo a přední část temene bílé, zadní temeno světle modré s černým lemováním, uzdička je žlutá, oční oblast a horní líce červené, příuší černé. Vrchní a spodní krovky ocasní má žlutavě zelené, krovky ruční červené, letky ruční zelené, směrem ke špici fialově modré, letky loketní fialově modré, spodní krovky křídelní a spodní stranu letek modravě zelenou. Ocasní péra má amazoňan černouchý zelená, na špici žlutavě zelená, krajní ocasní péra u kořene červená. Zobák je žlutavě rohový, duhovka žlutavě hnědá, běhák bledě šedý.

Samice má čelo a přední temeno světle modré, někdy promísené bílými roztroušenými peříčky, červené opeření horních lící a pod očima je naznačené, příuší tmavě šedé, krovky ruční zelené nebo zelené s červenými péry.

Mláďata jsou podobná samici ale uzdičku mají žlutou se zelenými péry, spodní líce zelené s promísenými červenými péry.

Rozšíření

Poloostrov Yucatan (východní a střední oblast), pobřeží ostrova Cozumel, jihovýchodní Mexiko a Honduras.

Život v přírodě

Amazoňan černouchý žije ve své domovině zpravidla v listnatých lesích u pobřeží i ve vyšších kopcovitých stráních. Byl pozorován také ve společnosti amazoňanů běločelých, kterým se velice podobá zejména sameček amazoňana černouchého, proto může být s nimi zaměněn. Živí se různými plody, bobulemi ořechy, semeny, pupeny a mladými výhonky stromů; bylo pozorováno, že konzumuje i květy různých dřevin. Hnízdí od března do května v dutinách vysokých stromů; snůška je obvykle 2 - 4 vajíčka. Jeho volání je podobné křiku amazoňanů běločelých.

Protože není amazoňan černouchý ve své domovině bezprostředně ohrožen vyhynutím, je evidentní, že za posledních deset let se jeho populace početně snížila. Je to důsledek likvidace jeho biotopu, nadměrného odchytu i tamních přírodních katastrof. Zatím nejsou jeho stavy kritické, proto je zařazen do přílohy II CITES, přesto podle mexického zákonu nesmí být loven a vyvážen, protože jeho export je tam od r. 1982 zakázán. Jeho ochranou bylo pověřeno pracoviště na okraji města Merida v Yucatanu.

Krmení

Amazoňany černouché krmíme směsí semen pro velké papoušky, slunečnicí, semenem kardi, ovsem, konopím, lesknicí a různými druhy prosa. Mají mít také ořechy všeho druhu, banány, jablka, citrusové plody, různé bobule i zelené krmení. Mláďata byla také krmena potravou složenou z 50% milupou (ovoce s mlékem -12,8% proteinů) a z 50% pšeničnými klíčky (30% proteinů). Vše bylo rozmixováno a vodou zředěno na dobře tekoucí směs. Za tři týdny se tato směs obohacovala o různé komponenty, běžně přidávané do směsí jiných druhů papoušků. Později mládě dostávalo i měkkou potravu z natvrdo uvařeného vejce, mrkve, měkkého sýru a celozrnného chleba.

Názvy ve světě

Amazoňan černouchý

Latinsky: Amazona xantholora, Anglicky: Yucatan Parrot, Španělsky: Amazona de Yucatán, Italsky: Amazzone dalle redini gialle, Francouzsky: Amazone du Yucatan, Německy: Goldflügelamazone, Polsky: Amazonka zóltokantarowa, Švédsky: Yucatanamazon, Rusky: Желтоуздечный амазон

Mohlo by vás také zajímat

Amazoňan běločelýAmazoňan císařskýAmazoňan červenokrkýAmazoňan fialovotemennýAmazoňan haitskýAmazoňan jamajskýAmazoňan kawalůvAmazoňan kubánskýAmazoňan mnohobarvýAmazoňan modrobradý

Podělte se s námi o názor na tento text →