Aktuálně: 4 336 inzerátů190 127 diskuzních příspěvků17 958 uživatelů

Plejtvákovec šedý

Eschrichtius robustus

Plejtvákovec šedý

Eschrichtius robustus

Plejtvákovec šedý

  • Výskyt: Tichý oceán, žluté moře
  • Délka těla: 12-15 m
  • Hmotnost: 25-35 t
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Korýši, měkkýši, červi, menší ryby
Plejtvákovec šedý
Kam se řadí?

Plejtvákovec šedý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Cetacea - kytovci
  • Podřád: Mysticeti - kosticovci
  • Čeleď: Eschrichtiidae - plejtvákovcovití
  • Rod: Eschrichtius - plejtvákovec
Plejtvákovec šedý
Kde žije?

Plejtvákovec šedý

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 02.03.2015, 09:07
3 843 2 minuty čtení

Plejtvákovec šedý, kterému se také říká šedá velryba, náleží ke středně velkým druhům kosticovitých kytovců a je jediným zástupcem čeledi plejtvákovcovitých (Eschrichtidae). Plejtvákovec šedý dorůstá délky 12—15 metrů, maximální délka je 16,5 metru. Hmotnost je 25—28 tisíc kg. Jen vzácně může převýšit 35 tisíc kg.

Šedavé zbarvení těla je doplněno velkým množstvím světlých skvrn, které nejsou nic jiného, než pozůstat­ky po parazitických korýších. Kůže plejtvákovců je těmito kožními parazity na hlavě a na břiše doslova poseta a místy tvoři souvislé povlaky.

Plejtvákovec šedý má domov v pobřežních vodách severních oblasti Tichého oceánu, kde žije od Kali­fornie po Beringovo moře, mimo to obývá asijské pobřeží až po jihokorejské pobřeží a Žluté moře. Živí se hlavně planktonními korýši, ale i měkkýši, červy a drobnějšími druhy ryb. Jídelníček si doplňují také rostlinami, za kterými se potápí do hloubky 15—30 metrů, ve výjimečných případech však i do hloubek dvojnásobných. Je to jediný příslušník podřádu kosticovců, který se páří a rodí mláďata v mělkých po­břežních vodách. Díky tomu je jeho život poměrné dobře znám, byl mnohokrát vyfotografován a nafil­mován, takže jeho ochrana je podpořena veřejností, která má tímto prostřednictvím možnost nahlédnout do jeho podmořského světa.

Názvy ve světě

Plejtvákovec šedý

Anglicky: Gray Whale, Slovensky: Veľrybovec sivý

Mohlo by vás také zajímat

Alexandr šedýMníšek šedýAnolis šedýBažant paví šedýKovařík šedýLuněc šedýŤuhýk šedýSedmihlásek šedýLejsek šedýBělořit šedý

Podělte se s námi o názor na tento text →