Aktuálně: 6 311 inzerátů161 027 diskuzních příspěvků17 562 uživatelů

Tana péroocasá

Ptilocercus lowii

Tana péroocasá

Ptilocercus lowii

Tana péroocasá

  • Výskyt: Malajský poloostrov, Sumatra, Borneo
  • Potrava: Hmyz, plody
Tana péroocasá
Kam se řadí?

Tana péroocasá

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Scandentia - tany
  • Čeleď: Tupaiidae - tanovití
  • Podčeleď: Ptilocercinae - tany péroocase
  • Rod: Ptilocercus - tana
Tana péroocasá
Kde žije?

Tana péroocasá

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 04.03.2015, 07:44
3 899 2 minuty čtení

Tana péroocasá je jediný představitel rodu Ptilocercus, který se od ostatních tan značně liší. Zatímco ostatní tany mají ocásek hu­ňatý, tato tana má ocas velmi dlouhý a holý, krytý šu­pinkami a štětinkami jako u myší. Pouze na konci jsou dlouhé chlupy, uspořádané jako paprsky ptačí­ho pera, tj. rozčísnuté na dvě strany.

Domovem toho­to zvláštního druhu je Malajský poloostrov, Sumatra, Borneo a okolní ostrůvky. Tana péroocasá je velká asi jako menší krysa, mnoho se tedy neliší od tany obecné. Tělo pokrývá rovněž hustá a jemná nízká kožešina, ale na čenichu jsou nápadné dlouhé hmatové chlu­py. To souvisí se způsobem života tany péroocasé — na rozdíl od ostatních příslušníků řádu vede život soumračný a noční a den přečkává v úkrytu, nejčastěji v dutém stromě. Velmi obratné šplhá, běhá i ská­če, není to však typické stromové zvíře, převážné se zdržuje na zemi a keřích, nejvýše v korunách nízkých stromů. Ocas jí slouží při šplhání, skoku i běhu k udr­žování rovnováhy. Žije obyčejné v párech, často se však nejdou v jednom hnízdě čtyři kusy. Přestože to­to zvíře není plaché a často se objevuje v blízkosti lidských sídel, o jeho životě a rozmnožování máme informace dosud velmi kusé. Potrava je shodné jako u ostatních druhů tan (hmyz, plody).

Názvy ve světě

Tana péroocasá

Anglicky: Pen-tailed Tree Shrew, Německy: Federschwanztupaia, Slovensky: Tana perochvostá

Mohlo by vás také zajímat

Tana maláTana indickáTana obecná

Podělte se s námi o názor na tento text →