Aktuálně: 4 383 inzerátů184 544 diskuzních příspěvků17 882 uživatelů

Tana obecná

Tupaia glis

Tana obecná

Tupaia glis

Tana obecná

  • Výskyt: Jihovýchodní Asie
  • Délka těla: 16-26 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 160-260 g
  • Březost: 45 dnů
  • Počet mláďat: 1-3 ks
  • Potrava: Hmyz, plody
Tana obecná
Kam se řadí?

Tana obecná

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Scandentia - tany
  • Čeleď: Tupaiidae - tanovití
  • Podčeleď: Tupaiinae - tany pravé
  • Rod: Tupaia - tana
Tana obecná
Kde žije?

Tana obecná

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 04.03.2015, 07:54
5 248 2 minuty čtení

Tana obecná je nejznámější druh z nevelkého, ale velmi zajímavého řádu tan (Scandentia), proslulého tím, že vědci dlouho nevěděli, kam je zařadit. Do tohoto řádu patří tři čeledě, dvě vymřelé a jedna současná, která má pouhých 17 dru­hů, vesměs rozšířených v jihovýchodní Asii, tj. v některých oblastech Přední Indie, v Indočíně a na ně­kterých Sundských ostrovech.

Malajské slovo tupaia znamená „veverkovítý" a to zoology dlouho pletlo. Přišlo se však na to, že podoba s veverkami je jen povrchní, a zvířátka se začala řadit k hmyzožravcům. Ukázalo se však, že mají řadu znaků blízkých primá­tům, a tak se začala řadit k poloopicím — mají dvoji­tý jazyk, zubní „hřebínek" a „opičí" uši. Mozek tan je však primitivní, oči namířené do stran a celá řada znaků odporuje zařazení mezi nehetnatce, a tak se nakonec z tan stal samostatný řád na přechodu mezi hmyzožravci a primáty.

Obyčejná tana měří 16 až 25 cm a váží 160 až 260 g. Jsou to typičtí obyvatelé tropických pralesů a vystupuji až do výše 3 000 m. Nejsou to však zcela stromová zvířata, často sestu­pují na zem a hledají potravu i na keřích. Hnízda mají v dutinách, žijí jednotlivě nebo v párech. Živí se hmy­zem a plody a potravu si přidržují předními tlapkami jako veverky. Samice rodí po asi 45 dnech jedno až tři mláďata, slepá, holá a drobounká. Oči otevírají až po 20 dnech a o týden později opouštějí hnízdo. Jsou to denní zvířata, noc přespávají.

Názvy ve světě

Tana obecná

Anglicky: Common Tree Shrew, Německy: Eigentliche Tupaja, Slovensky: Tana plchovitá

Mohlo by vás také zajímat

Amejva obecnáLétavka obecnáJeštěrka obecnáZmije obecnáČírka obecnáKopřivka obecnáJiřička obecnáVlaštovka obecnáStraka obecnáSojka obecná

Podělte se s námi o názor na tento text →