Aktuálně: 4 337 inzerátů190 129 diskuzních příspěvků17 958 uživatelů

Tana indická

Anathana ellioti

Tana indická

Anathana ellioti

Tana indická

  • Výskyt: Indie
  • Délka těla: 17-20 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 250-300 g
  • Potrava: Žížaly a hmyz, ale také ovoce
Tana indická
Kam se řadí?

Tana indická

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Scandentia - tany
  • Čeleď: Tupaiidae - tanovití
  • Podčeleď: Tupaiinae - tany pravé
  • Rod: Anathana - tana
Tana indická
Kde žije?

Tana indická

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
3 960 2 minuty čtení

Tana indická je jediný druh rodu Anathana. Připomíná svým vzhledem štíhlou veverku popelavou, má žluté skvrnky a výrazný, krémově zbarvený pásek na ramenou. Žije především na stromech i na zemi, kde ve dne slídí za potravou a v noci se ukrývá pod kameny nebo v dutinách stromů.

Tana indická má tři páry mléčných bradavek, kdežto jiné tany dva nebo jen jeden.

V dospělosti dorůstá délky těla 17-20 centimetrů, ocas je v rozmezí 16-19 centimetrů, hmotnost se u dospělých jedinců pohybuje od 250 do 300 gramů.

Tana indická obývá Indii; kde se vyskytuje v tropických lesích.

Jako první popsal tany přírodovědec a chirurg kapitána Jamese Cooka, William Ellis v roce 1780. Když tany poprvé spatřil, myslel si, že se jedná o veverky. Tany jsou na první pohled veverkám opravdu velice podobné a díky podobnému, téměř až stejnému způsobu života mají spoustu podobných rysů. Ani domorodci je navzájem nerozlišují a mají pro veverky i tany jedno společné jméno tupai. Toto místní jméno bylo základem pro rodové jméno tan, Tupaia, a čeleď Tupaiidae. Mezi veverky byly zařazeny celých 40 let.

Poté, co se jim začala věnovat pozornost a mimo jiné i díky jejich chrupu, který odpovídá chrupu hmyzožravců, byly taxonomicky přeřazeny mezi hmyzožravce jako příbuzné rejsků.

V roce 1922 byly díky studii anatoma Wilfreda Le Gros Clarka přeřazeny mezi primáty, jako jejich nejprimitivnější zástupci, kde tvořily přechodný článek mezi hmyzožravci a poloopicemi.

V následujících letech měli některé autority pochybnosti o této fylogenetické větvi a nakonec vyřadily tany z primátů. Nyní tany tvoří samostatný řád tany (Scandentia) a tvoří přechodný článek mezi primáty a hlodavci, resp. zajícovci.

Tany jsou velmi starobylou skupinou savců. Řád tany (Scandentia) se od společné větve s primáty oddělil zřejmě před více než 80 miliony let, tany péroocasé (Ptilocercidae) se od tan pravých (Tupaiide) oddělily přibližně před 63 miliony lety.
 

Názvy ve světě

Tana indická

Anglicky: Madras Tree Shrew, Německy: Madras-Spitzhörnchen, Slovensky: Tana indická

Mohlo by vás také zajímat

Kobra indickáBojovnice indická (zdrobnělá) - CornishHusa indickáTana maláTana péroocasáTana obecná

Foto: http://en.academic.ru

Podělte se s námi o názor na tento text →