Aktuálně: 4 520 inzerátů178 386 diskuzních příspěvků17 809 uživatelů

Tana malá

Tupaia minor

Tana malá

Tupaia minor

Tana malá

  • Výskyt: Jihovýchodní Asie
  • Délka těla: 11,5-13,5 cm bez ocasu
  • Hmotnost: 50-80 g
Tana malá
Kam se řadí?

Tana malá

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Scandentia - tany
  • Čeleď: Tupaiidae - tanovití
  • Podčeleď: Tupaiinae - tany pravé
  • Rod: Tupaia - tana
Tana malá
Kde žije?

Tana malá

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 11:00
3 275 2 minuty čtení

Toto štíhlé červenohnědé zvířátko se špičatým čenichem, velkýma očima a lysýma ušima připomíná vzhledem malou veverku. Dlouhý ocas používá tana malá při šplhání po stromech k udržování rovnováhy a pohyblivé lysé prsty s drápy umožňují pevné uchopení. Protože má tento druh mnoho nepřátel - například hady, mangusty a dravé ptáky - prchá před nimi na stromy nebo se skrývá pod nízkými keři či kameny.

Tana malá je ohrožena především ničením prostředí. Délka těla kolísá v rozmezí mezi 11,5-13,5 centimetry, ocas je pak dlouhý 13-17 centimetrů, hmotnost se u dospělých jedinců pohybuje v rozmezí mezi 50-80 gramy.

Tana malá je domovinou v jihovýchodní Asii; konkrétně tam obývá tropické lesy.

Jako první popsal tany přírodovědec a chirurg kapitána Jamese Cooka, William Ellis v roce 1780. Když tany poprvé spatřil, myslel si, že se jedná o veverky. Tany jsou na první pohled veverkám opravdu velice podobné a díky podobnému, téměř až stejnému způsobu života mají spoustu podobných rysů. Ani domorodci je navzájem nerozlišují a mají pro veverky i tany jedno společné jméno tupai. Toto místní jméno bylo základem pro rodové jméno tan, Tupaia, a čeleď Tupaiidae. Mezi veverky byly zařazeny celých 40 let.
 

Názvy ve světě

Tana malá

Anglicky: Pygmy Tree Shrew, Německy: Zwergtupaja, Slovensky: Tana drobná

Mohlo by vás také zajímat

Aljašský malamutLeguánek malachitovýMalajkaPotápka maláHusa maláLabuť maláDatel indomalajskýKoliha maláPotáplice maláSlučka malá

Foto: http://www.planet-mammiferes.org

Podělte se s námi o názor na tento text →