Aktuálně: 4 342 inzerátů183 139 diskuzních příspěvků17 858 uživatelů

Koliha malá

Numenius phaeopus

Koliha malá

Numenius phaeopus

Koliha malá

  • Výskyt: Evropa, Asie
  • Délka těla: 37-45 cm
  • Hmotnost: 270-600 g
  • Počet vajec: 3-4 ks
  • Inkubační doba: 22-28 dnů
  • Průměr kroužku: 5,8 mm
  • Potrava: Bobule
Koliha malá
Kam se řadí?

Koliha malá

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Charadriiformes - dlouhokřídlí
  • Čeleď: Scolopacidae - slukovití
  • Rod: Numenius - koliha
Koliha malá
Kde žije?

Koliha malá

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 15.05.2014, 20:00
3 763 2 minuty čtení

Znaky

Koliha malá je znatelně menší než koliha velká (rozpětí asi 80 cm), kratší zobák, horní část hlavy světlá a tmavě proužkovaná. Její hlas se podobá hlasu kolihy velké, mimoto vyluzuje hlasitý trylek.

Prostředí

Koliha malá obývá severské bažiny, bažinatá mořská pobřeží, nově zarůstající lesní požářiště, vždy ale v blízkosti vody. Od června do konce srpna přilétá na pobřeží Severního moře, v zimě je hojná v západoafrické jezerní oblasti (především v Gambii), ale i jinde pří pobřeží afrického kontinentu. Od května je opět na svém hnízdišti, jen málo kolih malých zůstává přes léto v Africe.

Rozmnožování

Hnízdo je nevyhrabaná, jen do půdní vegetace vtlačená jamka. Hnízdní biologie se podobá hnízdní biologii kolihy velké. Hnízdění začíná v květnu, koncem května se líhnou první mláďata. Téměř vždycky snáší samice 4 vejce, vzácně jen tři. Mláďata začínají létat v červnu a shlukují se do malých táhnoucích hejn, která nakonec přetahují do oblastí bohatých na potravu.

Potrava

V pozdním arktickém létě se koliha malá živí téměř výlučně bobulemi, jichž v tundře dozrává nesmírné množství. Později ptáci táhnou na mořská pobřeží a podle nich pak letí na zimoviště. Někteří přeletují i střední Evropu. Na zimovištích je jejich hlavní potravou živočišstvo: červi, nejrůznější další živočichové i rostliny mořských pobřeží.

Všeobecně

Koliha malá je rozšířena v několika rasách po velké části severní Asie, často zřejmě na ještě zcela neznámých hnízdištích. Východoasijská rasa byla popsána nejdříve z východní Afriky, kde byli odstřeleni přezimující ptáci. Tato rasa se od severoevropské neliší opeřením, ale velmi nápadně hlasem. V Severní Americe žije třetí rasa. Ve střední Evropě můžeme pozorovat kolihu malou nejčastěji při jarním tahu.

Názvy ve světě

Koliha malá

Anglicky: Whimbrel, Dánsky: Lille Regnspove, Francouzsky: Courlis corlieu, Holandsky: Regenwulp, Chorvatsky: Prugasti pozviždač, Islandsky: Spói, Italsky: Chiurlo piccolo, Maďarsky: Kis póling, Německy: Regenbrachvogel

Mohlo by vás také zajímat

Aljašský malamutLeguánek malachitovýMalajkaPotápka maláHusa maláLabuť maláDatel indomalajskýKoliha velkáPotáplice maláSlučka malá

Foto: http://www.ozanimals.com

Podělte se s námi o názor na tento text →