Aktuálně: 4 520 inzerátů178 386 diskuzních příspěvků17 809 uživatelů

Koliha velká

Numenius arquata

Koliha velká

Numenius arquata

Koliha velká

  • Výskyt: Evropa, Asie
  • Délka těla: 48-60 cm
  • Hmotnost: 570-1000 g
  • Počet vajec: 3-4 ks
  • Inkubační doba: 29 dnů
  • Průměr kroužku: 9 mm
  • Potrava: Červi, plži, hmyz, pavouci
Koliha velká
Kam se řadí?

Koliha velká

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Charadriiformes - dlouhokřídlí
  • Čeleď: Scolopacidae - slukovití
  • Rod: Numenius - koliha
Koliha velká
Kde žije?

Koliha velká

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 10.06.2014, 14:00
5 327 2 minuty čtení

Znaky

Koliha velká je největší z bahňáků, velká jako slepice. Samička má výjimečné dlouhý, sameček kratší silné prohnutý zobák. Na rozdíl od kolihy malé nemá na hlavě světlé či tmavé pruhy a na bocích temné skvrnky ve tvaru kapek. Rozpětí asi 110 cm.

Prostředí

Dříve byla koliha velká ptákem bezlesých bažin v nížinách, dnes obývá pozdě sklízené louky a pastviny, na severu i rašeliniště, vždy ale žije v blízkosti vody.

Rozmnožování

Kolihy přilétají na hnízdiště od konce března do června. Hned poté předvádí sameček svérázný svatební let, při němž oblé- tává svůj hnízdní okrsek. Jeho melodické trylkování je slyšet od nejčasnějšího rozbřesku. Při toku na zemi pobíhá s tlukoucími křídly kolem samičky. Samička klade většinou 4 vejce v intervalu 1 až 3 dnů a oba rodiče na nich asi 29 dní střídavě sedí. Přiblíží-li se nějaký rušitel, prchá sedící pták daleko od hnízda a teprve v určité vzdálenosti vzlétá. Mláďata se klubou v rozmezí asi 36 hodin. Čerstvě z vajec vyklubaná mají krátké přímé zobáky, které se začínají křivit teprve po 21 dnech. Ve stáří 28 dnů jsou už mladé kolihy téměř zcela opeřené, po 4 týdnech začínají létat, a když je jim dva a půl měsíce, dosahuje jejich zobák konečného tvaru a délky.

Potrava

Koliha velká požírá červy, plže, hmyz, pavouky, mladé žáby, na podzim i plody a semena. Koliha velká přezimuje v okolí Středozemního moře, zčásti v západní Evropě. Vzácně hnízdí v jižních a západních Čechách.

Názvy ve světě

Koliha velká

Anglicky: Eurasian Curlew, Dánsky: Stor Regnspove, Finsky: Isokuovi, Francouzsky: Courlis cendré, Holandsky: Wulp, Chorvatsky: Veliki pozviždač prolaznica, Islandsky: Fjöruspói, Italsky: Chiurlo, Maďarsky: Nagy póling, Německy: Großer Brachvogel

Mohlo by vás také zajímat

Anakonda velkáHusa velkáLabuť velkáPilořitka velkáKlešťanka velkáKoliha maláChaluha velkáVoduška velkáPanda velkáZorila velká

Foto: http://www.pbase.com

Podělte se s námi o názor na tento text →