Aktuálně: 4 520 inzerátů178 386 diskuzních příspěvků17 809 uživatelů

Potápka malá

Tachybaptus ruficollis

Potápka malá

Tachybaptus ruficollis

Potápka malá

  • Výskyt: Evropa, severozápad Afriky
  • Délka: 27 cm
  • Hmotnost: 100-300 g
  • Počet vajec: 4 ks
  • Inkubační doba: 20 dnů
  • Průměr kroužku: 7 mm
  • Potrava: Rybky, vodní hmyz, rostliny
Potápka malá
Kam se řadí?

Potápka malá

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Podicipediformes - potápky
  • Čeleď: Podicipedidae - potápkovití
  • Rod: Tachybaptus - potápka
Potápka malá
Kde žije?

Potápka malá

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 23.11.2013, 21:36
7 302 4 minuty čtení

Znaky

Pták velký jako pěst, nejmenší z potápek a jeden z nejmenších plavajících vodních ptáků. Ve svatebním šatu nemá potápka malá péřová ouška, má rezavě červené hrdlo a krk. V koutku zobáku je světle žlutá kůže. Mimo dobu hnízdění je nenápadně šedohnědá s tmavší horní stranou těla. Délka 27 cm. Krk je ve srovnání s tělem kratší než u ostatních potápek. Volání v období toku jsou jasné trylky, jež slyšíme častěji, než bychom uviděli jejich původce, i který se většinou skrývá v pobřežních porostech. Mladí ptáci jsou jako všechny potápky pruhovaní.

Prostředí

Kromě Evropy se vyskytuje i v tropické Africe a přes střední a jižní Asii až do Austrálie. V Evropě je potápka malá nejhojnější potápkou, jejíž stavy však dnes silně klesají. V období hnízdění žije na rybnících, jezerech, řekách a ve vodních příkopech s bahnitým dnem a hustou pobřežní vegetací. Ve střední Evropě je celoročním ptákem - část ptáků odtahuje od září do listopadu jihozápadním směrem, zatímco ze severních a východních oblastí přilétají jiní ptáci. V zimě je na všech nezamrzlých vodách. Za tuhých zim dochází mezi potápkami malými k velkým ztrátám.

Rozmnožování

Tok neposkytuje tak pozoruhodnou podívanou jako u větších potápek. Partneři k sobě připlavou, otáčejí se sem a tam, vzpřimují se proti sobě nebo plavou těsně vedle sebe. Nejnápadnější je častý trylkovitý duet. Mimoto si ptáci ukazují stavební materiál na hnízdo. Ptáci si zhotovují pro páření zvláštní plovoucí hnízdo z vodních rostlin. Po páření zůstávají oba ptáci ještě po několik sekund nehybně vedle sebe. Nejnápadnější je častý trylek v duetu. Pak může po krátké přestávce dojít k dalšímu páření, tentokrát ale v převrácených rolích, takže venku při toku není možno rozlišit navenek stejného samce od samice. Toto pozoruhodné chování je jedinečné v celé ptačí říši.

V březnu nebo častěji v dubnu obsazuje párek potápek, které často žijí v několikaletém manželství, svůj hnízdní okrsek a odhání odsud všechny cizí potápky malé. Většinou k tomu postačí výhrůžné pohyby, avšak občas dochází na hranicích revíru také k zuřivým bojům provázeným klováním a pošlapáváním. Ve střední Evropě můžeme nacházet hnízda potápky malé od května do konce června. Jsou obvykle v nepřístupné části rákosin, ale vždy se k nim ptáci mohou dostat plaváním. Někdy však leží hnízdo zcela volně na hladině. Jako u ostatních potápek je to hromada mokrých rostlin, jejíž největší část leží pod vodou. Mnohé páry potápek malých hnízdí dvakrát v roce. Přitom může docházet k situaci, kdy jeden z partnerů už sedí na druhé snůšce, zatímco druhý ještě vodí mláďata z první snůšky. Většinou se ale oba partneři při sezení zhruba po půl hodině střídají. Dřív než se připlouvající pták posadí na vejce, vylepšuje plovoucí hnízdo. Předpokládáme, že k ohřívání vajec přispívá i teplo hnijících rostlin ve hnízdě. Většinou kladou potápky malé 4 vejce, sedí na nich asi 20 dní. Protože ptáci pravidelně sedí od snesení druhého vejce, neklubou se kuřátka všechna téhož dne. Od začátku dovedou plavat a vrhají se v nebezpečí do vody. V nouzi se už první den po vyklubání potápějí. První dny života tráví mláďata ještě v hnízdě, rodiče je však už vozí na hřbetě na hladině i pod vodou.

Potrava

Potápky malé získávají potravu při potápění nebo ji zobají z vodní hladiny. Menší rybky polykají pod vodou, s většími se vynořují na hladinu. Hlavní potravou je vodní hmyz, části rostlin, plži a malé ryby.

Názvy ve světě

Potápka malá

Anglicky: Little Grebe, Německy: Zwergtaucher, Dánsky: Lille Lappedykker, Španělsky: Zampullín Común, Finsky: Pikku-uikku, Francouzsky: Grèbe castagneux, Islandsky: Dverggoði, Italsky: Tuffetto, Japonsky: Kaitsuburi, Japonsky 2: カイツブリ, Holandsky: Dodaars, Norsky: Dvergdykker, Polsky: Perkozek, Portugalsky: Mergulhão-pequeno, Rusky: Малая поганка, Slovensky: Potápka malá, Švédsky: Smådopping, Čínsky: 小䴙䴘

Mohlo by vás také zajímat

Aljašský malamutLeguánek malachitovýMalajkaHusa maláPotápka roháčPotápka rudokrkáPotápka žlutoroháPotápka černokrkáLabuť maláDatel indomalajský

Foto: http://www.birdingintaiwan.com

Podělte se s námi o názor na tento text →