Aktuálně: 4 352 inzerátů189 051 diskuzních příspěvků17 950 uživatelů

Plejtvák Brydeův

Balaenoptera edeni

Plejtvák Brydeův

Balaenoptera edeni

Plejtvák Brydeův

  • Výskyt: Tichý oceán
  • Délka těla: 11-13 m
  • Hmotnost: 10-11 t
  • Březost: 330 dnů
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Ryby
Plejtvák Brydeův
Kam se řadí?

Plejtvák Brydeův

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Cetacea - kytovci
  • Podřád: Mysticeti - kosticovci
  • Čeleď: Balaenopteridae - plejtvákovití
  • Rod: Balaenoptera - plejtvák
Plejtvák Brydeův
Kde žije?

Plejtvák Brydeův

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Ing. Zbyněk Pokorný 04.03.2015, 07:46
5 251 2 minuty čtení

Plejtvák Brydeův patří do podřádu kosticovců, čeledi plejtvákovitých — Balaenopteridae. Patří k méně známým, menším druhům plejtváků. Je ná­padný velmi štíhlým tělem s malou hlavou. V dospělosti bývá dlouhý od 11 do 13 metrů. Největší známý exemplář tohoto druhu měl téměř 15 metrů. Hmotnost bývá nejčastěji v rozmezí 10-11 tisíc kilogramů, výjimečně může ale dosáhnout i 18 tisíc kilogramů.

Doba bře­zosti plejtváka Brydeova je pravděpodobně kratší než u velkých druhů plejtváků, přesné údaje ovšem nejsou známy, ale předpo­kládá se něco okolo 330 dní, narozené mládě je 3-3,5 metru dlouhé.

Co se týče výskytu, byl plejtvák Brydeův zaznamenán v Indickém oceánu a v Tichém oceánu při pobřeží Kalifornie, jižního Ja­ponska a Nového Zélandu. Ojediněle se vyskytuje také v Karibském moři a ve vodách jižní a jihozápadní Afriky. Svůj život tráví tento plejtvák většinou samotářsky.

Plejtvák Brydeův se živí celý rok zooplanktonem, krilem, oceánskými kraby, garnáty a hejna tvořícími malými rybami jako jsou ančovičky, herinci, sardinky a makrely. Používá rozličné metody lovu - sbírání, hltání a rovněž tzv. bublinovou síť. V tom se podobá keporkakovi. Je to aktivní lovec, který sleduje ostatní hodující predátory (ptáky, ryby, lachtany, delfíny) a následně se zapojuje do společného lovu ryb.

Názvy ve světě

Plejtvák Brydeův

Anglicky: Eden's Whale

Mohlo by vás také zajímat

Plejtvák obrovskýPlejtvák malýPlejtvák sejvalPlejtvák myšokPlejtvákovec šedý

Podělte se s námi o názor na tento text →