Aktuálně: 4 387 inzerátů184 661 diskuzních příspěvků17 883 uživatelů

Plejtvák obrovský

Balaenoptera musculus

Plejtvák obrovský

Balaenoptera musculus

Plejtvák obrovský

  • Výskyt: Atlantský oceán
  • Délka těla: Kolem 30 m
  • Hmotnost: Kolem 180 t
  • Březost: 340-360 dnů
  • Počet mláďat: 1 ks
  • Potrava: Kril
Plejtvák obrovský
Kam se řadí?

Plejtvák obrovský

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Gnathostomata - čelistnatí
  • Nadtřída: Tetrapoda - čtyřnožci
  • Třída: Mammalia - savci
  • Podtřída: Theria - živorodí
  • Infratřída: Eutheria - placentálové
  • Řád: Cetacea - kytovci
  • Podřád: Mysticeti - kosticovci
  • Čeleď: Balaenopteridae - plejtvákovití
  • Rod: Balaenoptera - plejtvák
Plejtvák obrovský
Kde žije?

Plejtvák obrovský

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 13.02.2014, 19:00
26 070 2 minuty čtení

Někdy označovaný jako modrá velryba. Z evropských moří prakticky vymizel. Jde o největšího kytovce vůbec a o největší zvíře, jaké kdy na zemi žilo. Délka těla dosahuje až kolem 30 metrů (rekordní jedinec měřil 33,59 m) a hmotnost asi 181 tun. Snad se v severovýchodním Atlantském oceáně ještě vyskytuje alespoň tucet těchto obrů dlouhých přes tři desítky metrů. Přes pečlivá pozorování se při britském pobřeží od roku 1923 nevyskytl jediný plejtvák obrovský. Ovšem v severozápadním Atlantiku se může vyskytovat ještě kolem 1000 zvířat. Při výdechu stoupá oblak páry kolmo vzhůru do 7 m a je ho vidět 4-5 sekund. Při tahu se pohybuje rychlostí kolem 15 km/h. ale při rychlém útěku může dosáhnout až 37 km/h. Největší uskupení plejtváků obrovských se dnes nacházejí v Antarktidě, kde se živí drobnými korýši. Stavy plejtváka obrovského jsou však na celém světě na tak nízké úrovni, že pro něj platí totální zákaz lovu, aby byl zachráněn před vyhynutím.

Potrava

Živí se krilem. Jeden plejtvák obrovský pozře každá den odhadem na 40 miliónů těchto drobných korýšů, což odpovídá přibližně 4 tunám krilu. Během sezony spotřebují velcí plejtváci 450 až 750 tun potravy. Získat takové množství potravy není nejjednodušší a tak kytovci musejí podstupovat dlouhé cesty. Zajímavé je, že se při nich vždy drží na své mateřské polokouli a nikdy nepřekračují rovník.

Názvy ve světě

Plejtvák obrovský

Anglicky: Blue Whale, Holandsky: Blauwe vinvis, Chorvatsky: Plavetni kit, Islandsky: Steypireyður, Německy: Blauwal, Rumunsky: Balena albastră, Slovensky: Vráskavec ozrutný, Španělsky: Ballena azul

Mohlo by vás také zajímat

Veleštír obrovskýGekon obrovskýChameleon obrovskýTukan obrovskýTesařík obrovskýPlejtvák malýPlejtvák sejvalPlejtvák myšokVorvaň obrovský neboli tuponosýNetopýr obrovský

Foto: http://naturalscience.blog.ir/

Podělte se s námi o názor na tento text →