Aktuálně: 4 341 inzerátů183 120 diskuzních příspěvků17 858 uživatelů

Zebřička pestrá

Taeniopygia castanotis

Zebřička pestrá

Taeniopygia castanotis

Zebřička pestrá

  • Výskyt: Austrálie
  • Velikost: 10 cm
  • Hmotnost: 12 g
  • Počet vajec: 4-6 ks
  • Inkubační doba: 12 dnů
  • Potrava: Drobná semena
Zebřička pestrá
Kam se řadí?

Zebřička pestrá

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Passeriformes - pěvci
  • Čeleď: Estrildidae - astrildovití
  • Rod: Taeniopygia - zebřička
Zebřička pestrá
Kde žije?

Zebřička pestrá

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 10.10.2023, 20:55
947 3 minuty čtení

Zebřička pestrá obývá celou Austrálii s vyjímkou nejchladnějších jižních a severních oblastí, izolované populace žijí i v Indonésii a na Východním Timoru a zavlečena byla na Porto Riko, do USA a Portugalska

Zebřička pestrá je nejznámější a nejběžnější z astrildovitých pěvců. Zebřičky jsou šedé s bílým břichem, úzkou černou náprsenkou, hnědými bíle kropenatými křídly, černým a bílým svislým páskem pod očima. Samci mají oranžovou lícní skvrnu a červený zobák, samice oranžový. V zajetí existuje mnoho barevných mutací zebřiček.

Pro chov zebřiček jsou vhodné jak voliéry, tak klece, jedná se o snášenlivý a nenáročný druh vhodný i pro začínající chovatele. Minimální rozměry klece pro pár jsou 70×40×50 cm. Venkovní voliéra by měla mít vnitřní zálet pro úkryt před nepřízní počasí, kam se mohou zebřičky ukrýt na noc. Vzhledem k jejich družnosti by se nikdy neměly chovat jednotlivě, vždy minimálně ve dvojici.

Krmení zebřiček není složité. Základní krmná směs se skládá z různých druhů prosa, lesknice a především v chladném období trochu nigeru coby zdroj energie. Velmi mají rády klasy senegalského prosa, které jim pravidelně dopřáváme. Většinou zebřičky přijímají i různé druhy ovoce a zeleniny. Můžeme vyzkoušet například jablko, hrušku, strouhanou mrkev, okurku a samozřejmě také hlávkový či ledový salát (s množstvím salátu to raději nepřeháníme, může způsobovat průjmy!) a čínské zelí. Mimořádné oblibě se těší zelené krmení. Samozřejmostí je podávání ptačince žabince a pampelišky, jejichž křehké výhonky mají zebřičky velmi rády. Oblíbené jsou také různé klásky travin a obilnin, nezralá kukuřice (s množstvím nezralých obilnin a kukuřice to také nepřeháníme, mohou způsobovat katary!) a různé rostliny s květy či semeny.

Zebřičky pestré jsou vášnivými staviteli hnízd. Ve stavbě svého kulovitého hnízda z různých materiálů jsou také velmi zručné. Samice zde snáší čtyři až šest vajec. Asi po 12 dnech hnízdění se vylíhnou mláďata. O dalších 21 dní později mláďata opouštějí hnízdo svých rodičů. Zajistěte ptákům dostatek materiálu pro hnízdění nebo hnízdní košík.

Názvy ve světě

Zebřička pestrá

Latinsky: Taeniopygia castanotis, Anglicky: Australian Zebra Finch, Německy: Zebrafink

Mohlo by vás také zajímat

Rosela pestráSaranče pestráVlha pestráSlunečnice pestráŽelva pestráŽába pestráVřeténka pestráPloštička pestrá

Podělte se s námi o názor na tento text →