Aktuálně: 5 192 inzerátů171 433 diskuzních příspěvků17 700 uživatelů

Mihule ukrajinská

Eudontomyzon mariae

Mihule ukrajinská

Eudontomyzon mariae

Mihule ukrajinská

  • Výskyt: Podhorské potoky, moře
  • Délka těla: 18-23 cm
  • Počet jiker: 2000-7000 ks
  • Potrava: Dospělci nepřijímají potravu
Mihule ukrajinská
Kam se řadí?

Mihule ukrajinská

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Podříše: Eumetazoa
  • Oddělení: Bilateria - dvoustranně souměrní
  • Pododdělení: Deuterostomia - druhoústí
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Podkmen: Vertebrata - obratlovci
  • Infrakmen: Cyclostomata - kruhoústí
  • Třída: Cephalaspidomorphi - mihule
  • Podtřída: Petromyzontida - mihule
  • Řád: Petromyzontiformes - mihulotvaří
  • Čeleď: Petromyzontidae - mihulovití
  • Rod: Eudontomyzon - mihule
Mihule ukrajinská
Kde žije?

Mihule ukrajinská

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Chov Zvířat 01.03.2024, 19:26
28 2 minuty čtení

Znaky: Horní čelistní destička je široká, s jedním velkým zubem na každé straně. Na spodní čelistní destičce je 5-10 (zpravidla 7-8) zubů, které jsou u dospělých jedinců ostré a špičaté. Kolem ústního otvoru je jen několik vnitřních a vnějších zoubků. Štětičkovité zuby, které má na spodní straně ústního terče mihule karpatská, u mihule ukrajinské zcela chybí. Příčná jazyčná destička je bez vykrojení uprostřed, na jejím předním okraji je 5 zubů. Prostřední zvětšený a rozšířený zub má po obou stranách dvě malé špičky. Obě části hřbetního ploutevního lemu jsou podle stáří jedince buď spojené, nebo se v zářezu téměř dotýkají. Tělo mihule ukrajinské je nejtlustší v přední části těla.

Zbarvení: Dospělí jedinci mívají modravý hřbet s kovovým nádechem, boky jsou světle hnědé, břicho světlé se stříbřitým až perleťovým leskem. U některých exemplářů mohou být však boky a hřbet téměř černé. Larvy jsou na bocích a na hřbetě skořicově hnědé, se světle žlutým hřbetem. Na bocích jsou hnědé skvrny, které vytvářejí na světlém podkladě typické mramorování.

Délka: 18-21 cm, larvy však mohou dorůst až 23 cm.

Rozšíření: Rumunsko (v pstruhovém pásmu podhorských potoků), Rusko a Ukrajina v severním úmoří Černého moře a jeho přítocích Prutu, Dněstru, Dněpru, Donu a řece Kubáň.

Způsob života: Dospělí jedinci nepřijímají potravu a po vytření hynou. Tření probíhá od června do července v proudících vodách, na nánosech štěrku a písku. Plodnost se pohybuje podle velikosti samice od 2000 do 7000 jiker.

Mohlo by vás také zajímat

Mihule říčníMihule potočníMihule karpatskáMihule VladykovovaMihule východní

Podělte se s námi o názor na tento text →