Cvrček dvouskvrnný
Gryllus bimaculatus
Cvrček dvouskvrnný
Gryllus bimaculatus
Cvrček dvouskvrnný (Gryllus bimaculatus) je robustní, převážně tmavý zástupce cvrčkovitých, známý také jako cvrček středomořský. Jeho jméno připomíná dvě světlejší skvrny u báze předních křídel. Pro české teraristy má význam především jako chovaný krmný hmyz, z biologického hlediska však zaujme rovněž složitými zvukovými projevy a rychlým vývojem za vyšších teplot. Na rozdíl od běžného cvrčka domácího bývá výrazně tmavší, mohutnější a při vhodných podmínkách velmi aktivní.
Rozšíření a znaky
Areál cvrčka dvouskvrnného zahrnuje teplejší oblasti Afriky, jižní Evropy a rozsáhlé části Asie. Vyskytuje se především v otevřené teplé krajině, kde využívá úkryty mezi vegetací, pod kameny a v povrchových štěrbinách. Dospělí jedinci dorůstají zpravidla délky okolo tří centimetrů. Mají dlouhá tykadla, skákavé zadní nohy a zpevněná přední křídla. Samice se poznají podle dlouhého, rovného kladélka vystupujícího z konce zadečku. Samci kladélko nemají a jejich přední křídla nesou přizpůsobení pro vydávání zvuků.
Zpěv a komunikace
Známé cvrččí cvrlikání vzniká třením předních křídel o sebe, nikoli třením zadních nohou. Samec používá odlišné rytmické projevy při přivolávání samice, při námluvách a při soupeření s jinými samci. Zvuk je velmi důležitý při vzájemném vyhledávání partnerů. Aktivita i rychlost zvukových signálů souvisejí s teplotou prostředí. V hromadném chovu může být hlasové dorozumívání značně hlučné, což je praktická okolnost při umisťování chovných boxů v obytné budově.
Potrava
Cvrček dvouskvrnný přijímá pestrou rostlinnou i živočišnou potravu. V přírodě vyhledává semena, měkké části rostlin a drobné organické zbytky; příležitostně neodmítne mrtvý hmyz. V českém chovu lze jako základ nabídnout vyvážené suché krmivo pro krmný hmyz, doplňované čistou zeleninou a menším množstvím dalších vhodných složek. K bezpečnému napájení se hodí vlhké krmivo nebo napáječka zabezpečená proti utopení mláďat. Nespotřebované šťavnaté krmivo je třeba včas odstraňovat, aby v teple neplesnivělo. Jednostranné krmení snižuje výživovou hodnotu cvrčků pro plazy a jiné hmyzožravé chovance.
Chovné zařízení
Větrané nádoby s hladkými stěnami musí poskytovat dostatečnou podlahovou plochu a množství úkrytů, například svisle postavené proložky nebo kartonové plata. Přelidnění zvyšuje stres, soupeření a nebezpečí kanibalismu. Pro rychlý odchov se používají teplé podmínky; vývoj probíhá již kolem 20 °C, ale při zhruba 28–32 °C bývá podstatně rychlejší. Vlhký má zůstat především oddělený kladištní substrát, zatímco prostor pro dospělé potřebuje také suché a dobře větrané části. Náhlé přehřívání, mokrý znečištěný podklad nebo nedostatek vody může způsobit masové úhyny. V českém podnebí nejde o hmyz určený k vypouštění; přebytky z chovu se nesmějí uvolňovat do přírody.
Vývoj
Po páření samice zasouvá kladélko do vlhké půdy nebo jiného vhodného substrátu a ukládá jednotlivá vajíčka. Z nich se líhnou drobné nymfy podobné dospělcům, ovšem bez vyvinutých křídel. Cvrčci nemají kuklu, rostou postupným svlékáním a během vývoje procházejí několika nymfálními stadii. Délku inkubace i celé dospívání silně ovlivňuje teplota. V teplém chovu lze další generaci získat během několika týdnů až měsíců; při nižších teplotách vše trvá podstatně déle. Při oddělení kladišť a mladých nymf se sníží ztráty způsobené dospělci. Nejmenším nymfám musí odpovídat velikost potravy i bezpečnost napájení.
Názvy ve světě
Cvrček dvouskvrnný
Latinsky: Gryllus bimaculatus, Anglicky: Two-spotted cricket, Německy: Mittelmeer-Feldgrille, Francouzsky: Grillon provençal, Italsky: Grillo bimaculato, Maďarsky: Kétfoltos tücsök, Nizozemsky: Zuidelijke veldkrekel, Polsky: Świerszcz śródziemnomorski, Japonsky: フタホシコオロギ, Slovinsky: Dvopikasti sredozemski muren, Norsky: Toprikket siriss, Rusky: Сверчок двупятнистый, Portugalsky: Grilo-campestre-mediterrânico
Mohlo by vás také zajímat
Caroun dvouskvrnný, Cvrček domácí, Cvrček krátkokřídlý, Cvrček lesní, Cvrček polní
Použitá literatura (3)
- Magara, H. J. O. et al. (2024): Impact of temperature on the bionomics and geographical range margins of the two-spotted field cricket Gryllus bimaculatus in the world: Implications for its mass farming. PLOS ONE 19(4): e0300438. DOI: 10.1371/journal.pone.0300438.
- Cigliano, M. M., Braun, H., Eades, D. C. & Otte, D. (eds.) (2026): Orthoptera Species File. Taxon: Gryllus bimaculatus.
- Cornell Lab of Ornithology (2026): BirdNET+ Taxonomy, Southern Field Cricket (Gryllus bimaculatus).
Zdroje (4)
Cvrček dvouskvrnný Základní informace
- Výskyt: Jižní Evropa, Afrika a Asie
- Prostředí: Teplá otevřená stanoviště a úkryty
- Délka těla: Obvykle 30–35 mm
- Zbarvení: Tmavé se dvěma světlými skvrnami
- Potrava: Rostlinná i živočišná
- Aktivita: Převážně soumračná a noční
- Vývoj: Nedokonalá proměna, bez kukly
- Rozmnožování: Vejce kladena do vlhkého substrátu
- Teplota chovu: Zhruba 26–32 °C pro rychlý vývoj
- Zvláštnost: Samci cvrlikají třením křídel
- Využití v ČR: Krmný hmyz pro terarijní živočichy

Kam se řadí Cvrček dvouskvrnný
Taxonomie
-
Říše:
živočichové
(Animalia) -
Kmen:
členovci
(Arthropoda) -
Podkmen:
šestinozí
(Hexapoda) -
Třída:
hmyz
(Insecta) -
Řád:
rovnokřídlí
(Orthoptera) -
Podřád:
kobylky a cvrčci
(Ensifera) -
Čeleď:
cvrčkovití
(Gryllidae) - Podčeleď: Gryllinae
- Rod: Gryllus
- Druh: Gryllus bimaculatus

Kde žije Cvrček dvouskvrnný
Afrika, Eurasie
- Původní rozšíření: Afrika, teplé oblasti Evropy a Asie
- Prostředí: Otevřená travnatá a kamenitá místa
- Denní úkryt: Pukliny, prostor pod kameny a vegetací
- Mikroklima: Teplé suché plochy s vlhkými úkryty