Aktuálně: 6 106 inzerátů162 378 diskuzních příspěvků17 574 uživatelů

Amazoňan tukumanský

Amazona tucumana

Amazoňan tukumanský

Amazona tucumana

Amazoňan tukumanský

  • Výskyt: Jihovýchodní Bolívie a severní Argentina
  • Velikost: 31 cm
  • Hmotnost: 320 g
  • Počet vajec: 3-4 ks
  • Inkubační doba: 27 dnů
  • Potrava: Směs semen, spousty ovoce a zeleniny, zelené krmení
  • Cena: 15 000 Kč/ks
Amazoňan tukumanský
Kam se řadí?

Amazoňan tukumanský

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Psittaciformes - papoušci
  • Čeleď: Psittacidae - papouškovití
  • Podčeleď: Psittacinae - papoušci
  • Rod: Amazona - amazoňan
Amazoňan tukumanský
Kde žije?

Amazoňan tukumanský

Jižní Amerika

  • Nadmořská výška: 580 m
  • Povrch: hornatý i rovinatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: většina území
  • Mírný: jižní cíp kontinentu
  • Subtropický: severní část
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,8 °C
  • Nejnižší: -1,8 °C
  • Roční úhrn srážek: 2000-9000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 09.09.2013, 08:50
15 664 2 minuty čtení

Popis

Samec je zelený, péra má lemovaná černě, čelo a přední část temene červené, spodní a vrchní krovky ocasní žlutavě zelené, holenní peří oranžové, krovky ruční červené, letky ruční zelené, na špici modré, letky loketní na vnějším praporu modré, na vnitřním u kořene zelenější, spodní krovky křídelní zelené, spodní strana letek je olivově zelená. Ocasní péra má zelená, na špici žlutavě zelená. Zobák je rohový, duhovka oranžově žlutá, běhák šedavě růžový.

Samice je zbarvena stejně samec.

Mláďata jsou podobná dospělým ale holenní peří mají zelené, duhovku tmavou a zbarvení čela méně výrazné.

Rozšíření

Jihovýchodní Bolívie a severní Argentina.

Život v přírodě

Amazoňan tukumanský je typickým obyvatelem olšových lesů (Alnus jorullensis) podél východního úpatí And. V severovýchodní Argentině se objevuje jen mimo hnízdní sezónu. Byli pozorováni v oblasti Oránu, v severozápadní Argentině v říjnu, kdy slétávali z hor do údolí. V přírodě jsou hojní a jejich hejna je možné pozorovat létat nad lesy nebo ve vrcholcích stromů; v neprostupné vegetaci se jen obtížně rozlišuje. Živí se různými plody, semeny, ořechy, bobulemi a mladými výhonky dřevin, včetně listů a květů. V současné době je amazoňan tukumanský bezprostředně ohrožen vyhynutím, proto jej Washingtonská úmluva (CITES) zařadila do přílohy I.

Krmení

Celoročně mají mít jako ostatní amazoňani směs semen pro papoušky, senegalské proso v klasech, naklíčené obilí a ovoce a zeleninu všeho druhu. Pochoutkou je pro ně kukuřice v mléčné zralosti nedozrálá nebo naklíčená slunečnice. V době krmení mladých mají mít vaječnou míchanici nebo suché vaječné směsi tovární výroby; ptáci na toto krmení však musí být předem přivyklí. Jídelníček jim zpestřujeme také zeleným, piškoty a jinými komponenty, které podáváme ostatním amazoňanům.

Názvy ve světě

Amazoňan tukumanský

Latinsky: Amazona tucumana, Anglicky: Tucumán Amazon, Německy: Tucumanamazone, Dánsky: Tucumánamazone, Španělsky: Amazona Tucumana, Finsky: rubiiniamatsoni, Francouzsky: Amazone de Tucuman, Italsky: Amazzone di Tucuman, Japonsky: karakaneboushiinko, Japonsky 2: カラカネボウシインコ, Holandsky: Tucumánamazone, Norsky: Oreamazon, Polsky: amazonka zóltouda, Rusky: Тукуманский амазон, Slovensky: amazoňan nádherný, Švédsky: Tucumanamazon, Čínsky: 桤木鹦哥

Mohlo by vás také zajímat

Amazoňan běločelýAmazoňan císařskýAmazoňan černouchýAmazoňan červenokrkýAmazoňan fialovotemennýAmazoňan haitskýAmazoňan jamajskýAmazoňan kawalůvAmazoňan kubánskýAmazoňan mnohobarvý

Podělte se s námi o názor na tento text →