Aktuálně: 6 311 inzerátů161 020 diskuzních příspěvků17 562 uživatelů

Čírka kaštanová

Anas castanea

Čírka kaštanová

Anas castanea

Čírka kaštanová

  • Výskyt: Austrálie, Tazmánie
  • Velikost: 55 cm
  • Hmotnost: 340-740 g
  • Roční snáška: 7-10 ks
  • Inkubační doba: 28 dnů
  • Průměr kroužku: 10 mm
  • Krmivo: Obiloviny, zelené krmení, živočišná složka
Čírka kaštanová
Kam se řadí?

Čírka kaštanová

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Anseriformes - vrubozobí
  • Čeleď: Anatidae - kachnovití
  • Rod: Anas - kachna
Čírka kaštanová
Kde žije?

Čírka kaštanová

Austrálie

  • Nadmořská výška: 640 m
  • Povrch: rovinatý, východ hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: severovýchod
  • Subtropický: východ, jihovýchod, jihozápad
  • Mírný: nejjižnější část + ostrov Tasmánie
  • Roční období:
  • Zima: červen až srpen (13 °C)
  • Léto: prosinec až únor (29 °C)
  • Roční úhrn srážek:
  • Většina území: 250 mm
Miloslav Procházka 17.11.2013, 10:48
18 186 3 minuty čtení

Čírka kaštanová žije v jihovýchodní a jihozápadní Austrálii a Tasmánii. Kačer ve svatebním šatě má černou hlavu s výrazným třpytivě zeleným leskem, spodní část těla, vole a boky jsou kaštanově hnědé, boky mají pera tmavší a světle lemovaná. Široký bílý pás odděluje tuto hněď od černých spodních krovek ocasních. Vrchní část těla je šedohnědá, ocas černý se světlými konci per. Černozelené "zrcátko" je lemováno černým a bílým páskem. Nohy a zobák jsou šedé. Dospělá čírka kaštanová dosahuje délky 55 cm. Kachna je tmavě šedohnědá, kačer v době klidu je tmavší než v době rozmnožování. Mladí ptáci mají "zrcátko" bez lesku. Jižní části Austrálie jsou sice na tomto kontinentu nejchladnější, avšak tak příznivě ovlivněny mořem, že jejich podnebí se velmi podobá středozemnímu. Průměrná zimní teplota je 8 až 12 °C.

V hnízdním období nalezneme kachny kaštanové na všech vhodných místech pobřeží, v lagunách, bažinách i ústí řek. V Tasmánii hnízdí nejen na celém pobřeží, ale i na vnitrozemských jezerech, vodních tocích a bažinatých nížinách. Páry, které se utvořili již v zimních hejnech, zakládají hnízdo buď na zemi, nebo také ve stromových dutinách, popř. i ve vyvěšovaných hnízdních budkách. Snůška bývá 7 až 10 slabě hnědavých vajec, doba sezení trvá 28 dní. Kačer se podílí na vodění mláďat, která ve stáří 8 týdnů již létají. Po vyhnízdění vytvářejí staří ptáci hejna, která však zřídka odlétají dále než 500 km od hnízdiště.

Barevně opravdu krásná čírka kaštanová byla poprvé dovezena v r. 1870 do zoo Londýn. Vzhledem k nenáročnosti a relativně snadnému odchovu jsou nyní oblíbeny nejen v zoologických zahradách, ale i mezi chovateli. Jsou snášenlivé, a proto vhodné i do společenství malých kachen. Čírka kaštanová z jižní Austrálie nepotřebují v našich klimatických podmínkách vytápěné ubikace, přece však jim zimu zpříjemníme poskytnutím možnosti úkrytu v suchém prostoru bez průvanu. U nás odchované čírky kaštanové hnízdí většinou bez problémů. Pohlavně dospívají ve stáří jednoho roku, avšak mnohé kachny kladou vajíčka teprve ve druhém nebo třetím roce života. Odebereme-li samici vejce před začátkem sezení, snáší druhou, někdy i třetí snůšku v témž létě. Ke třetí snůšce ji však nikdy nebudeme nutit, riskovali bychom ztrátu nebo znehodnocení chovného ptáka. Začínají hnízdit v jarních měsících, přednostně v hnízdních budkách. Káčata snadno odchováme i s mláďaty jiných druhů kachen.

Názvy ve světě

Čírka kaštanová

Anglicky: Chestnut Teal, Německy: Kastanienente, Francouzsky: Sarcelle rousse, Polsky: Cyraneczka kasztanowata

Mohlo by vás také zajímat

Čírka úzkozobáČírka modráČírka obecnáPěnice kaštanová

Podělte se s námi o názor na tento text →