Aktuálně: 6 174 inzerátů161 707 diskuzních příspěvků17 567 uživatelů

Čírka úzkozobá

Anas angustirostris

Čírka úzkozobá

Anas angustirostris

Čírka úzkozobá

  • Výskyt: Střední Asie
  • Délka: 41 cm
  • Hmotnost: 300-600 g
  • Počet vajec: 7-12 ks
  • Inkubační doba: 25-27 dnů
  • Potrava: Hmyz, plži, výhonky, semena
Čírka úzkozobá
Kam se řadí?

Čírka úzkozobá

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Anseriformes - vrubozobí
  • Čeleď: Anatidae - kachnovití
  • Rod: Marmaronetta - čírka
Čírka úzkozobá
Kde žije?

Čírka úzkozobá

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Ing. Zbyněk Pokorný 22.11.2013, 21:45
3 491 2 minuty čtení

Znaky

Čírka úzkozobá je drobná kachna dlouhá kolem 41 cm bez nápadného zrcátka na křídlech. Obě pohlaví jsou si navzájem podobná, kačera poznáme podle o něco delší chocholky a nepatrně výraznějších rozdílů v kresbě opeření. Když plave, míří ocas čírky úzkozobé přímo vzhůru a pták má hruď značně ponořenou. Je to poměrně důvěřivý pták a létá rychle.

Prostředí

Obývá stepní jezera ve Střední Asii, kde je čírka úzkozobá velmi hojná. V Evropě je vzácná a málo probádaná. Hojná je pouze v oblasti ústí řeky Guadalquivir v Andalusii. Má ráda stojaté nebo mírně plynoucí sladké i slané vody s bahnitým dnem a bujnou pobřežní vegetací. Je tažným ptákem, přezimujícím v indickém vnitrozemí, v tůňkách při Eufratu a zčásti i v jižních oblastech Středomoří. Její počty bohužel klesají. V roce 1993 byla celosvětová populace odhadována na 34 000 ptáků. Výjimečně zalétla také do České republiky, kde byli v červenci 1892 střeleni čtyři ptáci v jižních Čechách.

Rozmnožování

Hnízdo bývá velmi dobře skryté v pobřežní vegetaci, zřídka využívá čírka úzkozobá i vraních hnízd. Čírka úzkozobá hnízdí v měsíci červnu a červenci, na 7 až 12 vejcích dlouhých asi 46 milimetrů sedí 25 až 27 dnů.

Potrava

Hmyz, plži, výhonky, listy a semena.

Názvy ve světě

Čírka úzkozobá

Anglicky: Marbled Teal, Německy: Marmelente, Dánsky: Marmorand, Španělsky: Cerceta Pardilla, Finsky: Marmorisorsa, Francouzsky: Marmaronette marbrée, Islandsky: Dropönd, Italsky: Carganella marmorizzata, Japonsky: Usuyukigamo, Japonsky 2: ウスユキガモ, Holandsky: Marmereend, Norsky: Marmorand, Polsky: Marmurka, Portugalsky: Pardilheira, Rusky: Мраморный чирок, Slovensky: Kačka úzkozobá, Švédsky: Marmorand, Čínsky: 云石斑鸭

Mohlo by vás také zajímat

Čírka kaštanováČírka modráČírka obecná

Foto: http://www.birds-online.ru

Podělte se s námi o názor na tento text →