Aktuálně: 4 424 inzerátů179 597 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Čírka modrá

Anas querquedula

Čírka modrá

Anas querquedula

Čírka modrá

  • Výskyt: Lesy Euroasie
  • Délka: 38 cm
  • Hmotnost: 240-600 g
  • Počet vajec: 8-11 ks
  • Inkubační doba: 21-23 dnů
  • Potrava: Vodní hmyz, červi, lodyhy i kořínky
Čírka modrá
Kam se řadí?

Čírka modrá

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Anseriformes - vrubozobí
  • Čeleď: Anatidae - kachnovití
  • Rod: Anas - kachna
Čírka modrá
Kde žije?

Čírka modrá

Severní Amerika

  • Nadmořská výška: 730 m
  • Povrch: hornatý, vysočiny i roviny
  • Teplotní pásy:
  • Arktický: srážky 300 mm, teploty pod nulou
  • Subarktický: srážky 300 mm, teploty kolem nuly
  • Humidní, mírně studený pás: 10 °C
  • Humidní, středně teplý pás: 20 °C
  • Tropický: nad 20 °C
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Teplota:
  • Nejvyšší: 27,6 °C
  • Nejnižší: -19,1 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 22.11.2013, 21:52
5 273 2 minuty čtení

Znaky

Čírka modrá je kachna dlouhá 38 cm, jen o málo větší než kachna divoká, s rozpětím asi 65 cm. Ve svatebním šatu má kačer bílý obloukovitý pruh od oka až do týlu. Samice i samec se v prostém šatu velmi podobají kachně divoké, jsou však poněkud kontrastnější a mají šedavý okraj křídel, nápadný zvláště za letu. Za toku vydává samec vrzavé „ken...krererr".

Prostředí

Pták rozšířený v euroasijské oblasti listnatých a smíšených lesů na jih až po oblast stepí. V našem století se hnízdiště čírky modré rozšířila směrem na sever. V Severní Americe žije na jejím místě blízce příbuzný druh, oba druhy se zřejmě odštěpily od společné původní formy.

Čírka modrá vyhledává jako jediná z kachen malé vodní plochy v oblastech lesních polomů a rákosové porosty mělkých jezer. V tomto prostředí zastupuje chřástaly: běhá, brodí se, plave a šplhá velmi hbitě v takřka neprostupném rostlinstvu těchto míst. Protože žije v prostředí, jež v zimě zamrzá, je přísně tažným ptákem. Čírka modrá táhne v noci a přezimuje mnohem dále na jihu než jiné evropské kachny.

Rozmnožování

Kačeři tokají během jarního tahu a předvádějí se nejrozmanitějšími pohyby. Hvízdají s hlavou zvrácenou dozadu a při svatebním letu zaujímají neobvyklý postoj a nepřirozeně mávají křídly. Kachna si staví hnízdo na suchém místě uprostřed močálu, přičemž si zobákem a hrudí vytlačuje hnízdní jamku. Hnízdění probíhá v květnu a v červnu, na 8 až 11 asi 45 mm dlouhých vejcích sedí kachna 21 až 23 dnů.

Potrava

Vodní hmyz, červi, lodyhy i kořínky vodních rostlin i semena.

Názvy ve světě

Čírka modrá

Anglicky: Garganey, Německy: Knäkente, Dánsky: Atlingand, Španělsky: Cerceta Carretona, Finsky: Heinätavi, Francouzsky: Sarcelle d'été, Islandsky: Taumönd, Italsky: Marzaiola, Japonsky: Shimaaji, Japonsky 2: シマアジ, Holandsky: Zomertaling, Norsky: Knekkand, Polsky: Cyranka, Portugalsky: Marreco, Rusky: Чирок-трескунок, Slovensky: Kačica chrapačka, Švédsky: Årta, Čínsky: 白眉鸭

Mohlo by vás také zajímat

Papoušíček modravýAgama modrá (černokrká)Čírka kaštanováČírka úzkozobáČírka obecnáStraka modráSlavík modráčekModrásek černoskvrnnýStužkonoska modráZlatěnka modrá

Podělte se s námi o názor na tento text →