Aktuálně: 4 342 inzerátů183 141 diskuzních příspěvků17 858 uživatelů

Husa landeská

Anser anser f. domesticus

Husa landeská

Anser anser f. domesticus

Husa landeská

  • Původ: Francie
  • Hmotnost: 6,5-7,5 kg
  • Roční snáška: 40 ks
  • Inkubační doba: 30 dnů
  • Průměr kroužku: 27 mm
  • Krmivo: Obiloviny, zelené krmení, živočišná složka
Husa landeská
Kam se řadí?

Husa landeská

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Anseriformes - vrubozobí
  • Čeleď: Anatidae - kachnovití
  • Rod: Anser - husa
Husa landeská
Kde žije?

Husa landeská

Evropa

  • Nadmořská výška: 290 m
  • Povrch: většinou nížiny (60%), jih hornatý
  • Teplotní pásy a srážky:
  • Studený: oblast polární a subpolární (200-600 mm/rok)
  • Mírný: oblast západopřímořská (nad 600 mm/rok), přechodná (400-1500 mm/rok), vnitrozemská (do 400 mm/rok)
  • Subtropický: oblast středomořská (400-1000 mm/rok)
  • Roční období:
  • Střídání 4 ročních období: jaro, léto, podzim, zima
  • Průměrná teplota:
  • Zima: -2- +2 °C
  • Léto: 21-25 °C
Ing. Zbyněk Pokorný 21.11.2013, 14:03
15 008 2 minuty čtení

Husa landeská byla vyšlechtěna v jihozápadní Francii. Jsou klidného temperamentu a i ve větších skupinách velmi snášenlivé. Vynikají rychlým růstem a velmi dobrou zmasilostí, ovšem při větších nárocích na množství a kvalitu krmiva. Jsou obzvlášť vhodné k výkrmu na velká játra. Pud sezení na vejcích a vodění housat není u většiny hus zachován.

Jde o husy středního tělesného rámce s mohutným, poměrně dlouhým, širokým, velmi hlubokým a poněkud zvednutým trupem s výrazně vyvinutým a velmi hluboko spuštěným dvojitým podbřiškem. Jejich hlava je poměrně velká, nepříliš dlouhá, vyšší a širší se silným zobákem a hluboko zasazenýma očima, které jim dodávají zachmuřený výraz. Krk je středně dlouhý, silnější s výrazně tvarovaným peřím v horní části. Postoj středně vysoký a běháky silné, světle oranžové. Peří nepříliš tvrdé s vyšším podílem prachového.

Hmotnost se u housera pohybuje okolo 7,5 kg a u husy 6,5 kg. Husy landeské se chovají především ve zbarvení divokém, ale i bílém.

Husa landeská náleží do řádu vrubozobí. Zástupci tohoto řádu jsou velcí, zavalití ptáci s dlouhým krkem a krátkým zobákem.

Společným znakem všech vrubozobých jsou vroubkované okraje zobáku, lamely, které původně umožňovaly vrubozobým filtrovat drobné částečky z vody nebo bahna. Ne všechny druhy se živí filtrací, husy a bernešky se pasou na vegetaci, mořčáci, kteří jsou rybožraví, mají zobák hákovitý, podobný zobáku kormorána. Okraj zobáku morčáků je ale také vroubkovaný, v tomto případě jim dobře slouží k uchopení kluzké kořisti.

Mohlo by vás také zajímat

Husa indickáHusa císařskáHusa čínskáHusa alsaskáHusa toulouskáHusa africkáHusa cellskáHusa českáHusa česká chocholatáHusa dypolcká

Podělte se s námi o názor na tento text →