Aktuálně: 4 388 inzerátů184 677 diskuzních příspěvků17 883 uživatelů

Toko strakatý

Tockus fasciatus

Toko strakatý

Tockus fasciatus

Toko strakatý

  • Výskyt: Rovníková Afrika
  • Velikost: 54 cm
  • Hmotnost: 190-316 g
  • Počet vajec: 2-4 ks
  • Potrava: Všežravec
Toko strakatý
Kam se řadí?

Toko strakatý

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Coraciiformes - srostloprstí
  • Podřád: Bucerotes
  • Čeleď: Bucerotidae - zoborožcovití
  • Rod: Tockus - zoborožec
Toko strakatý
Kde žije?

Toko strakatý

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Adam Bura 27.11.2013, 21:39
8 306 2 minuty čtení

Toko strakatý patří mezi běžně hnízdící druhy většiny rovníkové Afriky. Vyskytuje se od Gambie, do západní Ugandy a severní Angoly.

Toko strakatý obývá především lesní biotopy. Samice snáší do stromové dutiny maximálně čtyři vejce. Vstupní otvor dutiny je jako u většiny zoborožců zazděn po celou dobu hnízdění.

Jedná se o velký druh ptáka. Jeho délka je v dospělosti kolem 54 centimetrů. Opeření tohoto ptáka je převážně černé. Břicho a vrchní strana ocasu jsou bělavé. Dlouhý zobák je černožlutý se středně velkou přilbicí. Pohlaví jsou si podobná, ale samice mají menší přilbici. Juvenilní ptáci jsou matnější, mají menší zobák, a také žádnou přilbici. Let tohoto druhu je vlnovitý.

Toko strakatý je typický všežravec, a živí se plody a hmyzem. Krmí se převážně na stromech, a je lákán především olejovými palmami rodu Elaeis.

Tento nápadný a společenský druh oznamuje svou přítomnost především pískavým pii-pii-pii-pii.

Toko strakatý náleží do čeledi zoborožcovití (Bucerotidae) - čeleď ptáků z řádu srostloprstých. Mají veliký, ale velmi lehký zobák. Známo 45 druhů. Žijí v tropech Afriky, Asie a Austrálie. Živí se menšími živočichy a plody. Při hnízdění samec zazdívá samici v dutině stromu a štěrbinou jí podává potravu.

Názvy ve světě

Toko strakatý

Anglicky: African Pied Hornbill, Německy: Elstertoko, Dánsky: Broget Toko, Španělsky: Toco Blanquinegro, Finsky: Kirjotoko, Francouzsky: Calao longibande, Italsky: Bucero bianco e nero, Japonsky: Shirokurokosaichou, Japonsky 2: シロクロコサイチョウ, Holandsky: Bonte Tok, Norsky: Palmetoko, Polsky: Toko zalobny, Portugalsky: Calau-preto, Rusky: Пёстрый токо, Slovensky: Toko čierno-biely, Švédsky: Skattoko, Čínsky: 斑尾弯嘴犀鸟

Mohlo by vás také zajímat

Český strakatý skot

Foto: http://www.arthurgrosset.com

Podělte se s námi o názor na tento text →