Aktuálně: 4 383 inzerátů184 538 diskuzních příspěvků17 882 uživatelů

Vousák (Perlák) Darnaudův

Trachyphonus darnaudii

Vousák (Perlák) Darnaudův

Trachyphonus darnaudii

Vousák (Perlák) Darnaudův

  • Výskyt: Východní Afrika
  • Velikost: 16 cm
  • Hmotnost: 51 g
  • Počet vajec: 2-4 ks
  • Potrava: Plody, bezobratlí a příležitostně malí obratlovci
Vousák (Perlák) Darnaudův
Kam se řadí?

Vousák (Perlák) Darnaudův

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Piciformes - šplhavci
  • Čeleď: Lybiidae
  • Rod: Trachyphonus - vousák
Vousák (Perlák) Darnaudův
Kde žije?

Vousák (Perlák) Darnaudův

Afrika

  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí tropické suché, vlkhé, střídavě vlhké
  • Mírný: podnebí subtropické
  • Nadmořská výška: 750 m, u pobřeží nížiny
  • Povrch: rovinatý, východní část hornatá
  • Teplota:
  • Léto: 15 - 40 °C
  • Zima: 0 - 20 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Jihozápad: až 3000 mm
  • Východ: pouze 100 mm
  • Střídání dešťů a sucha na jihu kontinentu:
  • Období sucha: duben - říjen
  • Období dešťů: listopad - březen
Adam Bura 28.11.2013, 12:49
5 637 2 minuty čtení

Vousák Darnaudův je druhý "nejčastěji" chovaný druh vousáka rodu Trachyphonus v naší vlasti. Několikrát byl u nás již i odchován. V současné době jej můžeme vidět například v pražské zoo, či ve Dvoře Královém nad Labem.

V přírodě obývá tento druh východní Afriku, konkrétně navštěvuje perlák Darnaudův savany a jiné suché stepi s řídkým porostem. Hnízdí v zemi - v písčitých stráních, kde si hrabe vertikální hnízdní dutiny. Chodba tunelu je obvykle dlouhá od 60 až do 90 centimetrů. Do hnízdní komůrky pak samička snáší 2 až 4 bílá vejce. V době hnízdění se sdružuje perlák Darnaudův do skupin o třech až pěti ptácích, přičemž starší mláďata mohou také "fungovat" jako hnízdní pomáhači. Rodičovský pár se při toku i hnízdění ozývá zvláštním, jakoby mechanickým, voláním.

Živí se podobně jako ostatní vousáci tohoto rodu, a to plody, semeny, ptáčaty, hmyzem - stonožky, brouky, rovnokřídlé, termity a mravence. I v přírodě díky zvědavosti zkouší nové potravní zdroje, a pojídá tak i pečivo, obiloviny a také mleté hovězí maso.

Vousák Darnaudův vytváří ve volné přírodě čtyři poddruhy. Jsou jimi Trachyphonus darnaudii darnaudii, Trachyphonus darnaudii böehmi, Trachyphonus darnaudii emini a Trachyphonus darnaudii usambiro.

Názvy ve světě

Vousák (Perlák) Darnaudův

Anglicky: D'Arnaud's Barbet, Německy: Ohrfleck-Bartvogel, Dánsky: Perleskægfugl, Španělsky: Barbudo de D'Arnaud, Finsky: Maaseppä, Francouzsky: Barbican d'Arnaud, Italsky: Barbuto testanera di D'Arnaud, Japonsky: Gomafuonagagoshikidori, Japonsky 2: ゴマフオナガゴシキドリ, Holandsky: D'Arnaud-baardvogel, Norsky: Småperleskjeggfugl, Polsky: Brodal czarnogardly, Rusky: Пятнистоухий трахифонус, Slovensky: Perlavec d‘Arnaudov, Švédsky: Arnaudbarbett, Čínsky: 东非拟鴷

Mohlo by vás také zajímat

Vousák černoskvrnnýVousák (Perlák) červenožlutýVousák senegalskýVousák modrolícíVousák šedolící

Foto: http://www.flickr.com

Podělte se s námi o názor na tento text →