Aktuálně: 4 425 inzerátů179 595 diskuzních příspěvků17 823 uživatelů

Vousák modrolící

Megalaima asiatica

Vousák modrolící

Megalaima asiatica

Vousák modrolící

  • Výskyt: Indočína
  • Velikost: 23 cm
  • Hmotnost: 78-103 g
  • Počet vajec: 2-5 ks
  • Inkubační doba: 14 dnů
  • Potrava: Plody, bezobratlí a příležitostně malí obratlovci
Vousák modrolící
Kam se řadí?

Vousák modrolící

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Piciformes - šplhavci
  • Čeleď: Megalaimidae
  • Rod: Megalaima - vousák
Vousák modrolící
Kde žije?

Vousák modrolící

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Adam Bura 28.11.2013, 13:20
5 553 1 minuta čtení

Jedná se o druh vousáka z rodu Megalaima. O těchto vousácích je obecně velice málo informací a v chovech jsou naprostými raritami.

Vousák modrolící (Megalaima asiatica) je 23 centimetrů dlouhý vousák pocházející z jihovýchodní Asie, konkrétně z oblasti zahrnující Indočínu až ostrov Borneo.

Vyskytuje se v stálezelených, deštných lesích, a také v sekundárních porostech. Obývá nadmořskou výšku 400 – 2400 metrů (hlavně však oblast mezi 600 až 1830 metrů).

V současné době je vousák modrolící chován v Zoo Plzeň (konkrétně poddruh Megalaima asiatica davisoni), což je opravdová rarita.

Vousákovití (Capitonidae) čeleď ptáků z řádu šplhavců. Mají velkou hlavu a krátký ocas. Nad silným klenutým zobákem jsou vousy tvořené štětičkovitými péry. Často jsou pestře zbarveni. Známo 81 druhů. Obývají pralesy trop. Afriky, Asie a Ameriky. Hnízdí v dutinách a norách. Většinou se živí plody a semeny, někteří hmyzem.

Názvy ve světě

Vousák modrolící

Anglicky: Blue-throated Barbet, Německy: Blauwangen-Bartvogel, Dánsky: Blåstrubet Skægfugl, Španělsky: Barbudo Gorgiazul, Finsky: Turkoosiseppä, Francouzsky: Barbu à gorge bleue, Italsky: Barbuto gola azzurra, Japonsky: Aonodogoshikidori, Japonsky 2: アオノドゴシキドリ, Holandsky: Blauwkeelbaardvogel, Norsky: Blåstrupeskjeggfugl, Polsky: Pstroglów niebieskolicy, Rusky: Голубощёкий бородастик, Slovensky: Barbet pestrý, Švédsky: Blåstrupig barbett, Čínsky: 蓝喉拟鴷

Mohlo by vás také zajímat

Amazoňan modrolícíGuan modrolícíVousák černoskvrnnýVousák (Perlák) červenožlutýVousák (Perlák) DarnaudůvVousák senegalskýVousák šedolící

Podělte se s námi o názor na tento text →