Aktuálně: 4 342 inzerátů183 138 diskuzních příspěvků17 858 uživatelů

Vousák šedolící

Psilopogon pyrolophus

Vousák šedolící

Psilopogon pyrolophus

Vousák šedolící

  • Výskyt: Jihovýchodní Asie
  • Velikost: 28 cm
  • Hmotnost: 115-140 g
  • Počet vajec: 2-4 ks
  • Inkubační doba: 13-15 dnů
  • Potrava: Plody, bezobratlí a příležitostně malí obratlovci
Vousák šedolící
Kam se řadí?

Vousák šedolící

Taxonomie

  • Říše: Animalia - živočichové
  • Kmen: Chordata - strunatci
  • Třída: Aves - ptáci
  • Podtřída: Ornithurae - praví ptáci
  • Infratřída: Neornithes - létaví prvoptáci
  • Nadřád: Neognathae - letci
  • Řád: Piciformes - šplhavci
  • Čeleď: Megalaimidae
  • Rod: Psilopogon - vousák
Vousák šedolící
Kde žije?

Vousák šedolící

Asie

  • Nadmořská výška: 940 m
  • Povrch: sever rovinatý, střed kontinentu hornatý
  • Teplotní pásy:
  • Tropický: podnebí rovníkové, monzumové, kontinentální
  • Subtropický: v zimě chladno, vlhko; v létě vedro, sucho
  • Mírný pás: spadá většina kontinetu
  • Subpolární pás: severní oblast
  • Polární pás: nejsevernější oblast
  • Teplota:
  • Zima: až -50 °C (Sibiř)
  • Léto: 5-35 °C
  • Roční úhrn srážek:
  • Nejvíce jih a jihovýchod: 2000-3000 mm
Adam Bura 28.11.2013, 14:09
6 256 1 minuta čtení

Jedná se o jediný druh monotypického rodu Psilopogon. Nejvíce přibuzný je vousák šedolící vousákům rodu Megalaima.

Tento druh je přibližně 28 centimetrů dlouhý. Vousák šedolící se vyskytuje ve stále zelených (vzácně v opadavých) deštných lesích v nadmořské výšce 1070-2010 metrů. Konkrétně pak obývá horské svahy poloostrova Malajsie a Sumatry. V poslední době jsou také záznamy jeho výskytu z nejjižnějších oblastí Thajska.

V chovech je vousák šedolící velice vzácný, v Evropě jej chová pouze Zoo Plzeň a Krefeld (Německo). Kdysi byl chován také v Zoo Praha.

Vousák šedolící náleží do čeledi vousákovití (Capitonidae), což je čeleď ptáků z řádu šplhavců. Obecně mají zástupci této čeledi velkou hlavu a krátký ocas. Nad silným klenutým zobákem jsou vousy tvořené štětičkovitými péry. Často jsou pestře zbarveni. Známo 81 druhů. Obývají pralesy trop. Afriky, Asie a Ameriky. Hnízdí v dutinách a norách. Většinou se živí plody a semeny, někteří hmyzem.

Názvy ve světě

Vousák šedolící

Anglicky: Fire-tufted Barbet, Německy: Rotbüschel-Bartvogel, Dánsky: Ildskægget Skægfugl, Španělsky: Barbudo Picofuego, Finsky: Kaskasseppä, Francouzsky: Barbu à collier, Italsky: Barbuto ciufforosso, Japonsky: Akafusagoshikidori, Japonsky 2: アカフサゴシキドリ, Holandsky: Vuurpluimbaardvogel, Norsky: Rødbustskjeggfugl, Polsky: Zaroczub, Rusky: Красночубый бородастик, Slovensky: Barbet štetinatý, Švédsky: Eldtofsbarbett, Čínsky: 火簇拟鴷

Mohlo by vás také zajímat

Vousák černoskvrnnýVousák (Perlák) červenožlutýVousák (Perlák) DarnaudůvVousák senegalskýVousák modrolící

Podělte se s námi o názor na tento text →