Áronie - málo známá bobule

velikost písma:  A A A
04.10.2009, 22:32     Autor: Adam Bura     1589 zobrazení     5 komentářů

Pár slov k málo známému, avšak velice hodnotnému druhu bobulovin.

Úvod

Tentokrát jsem se rozhodl, že se v mém příspěvku nebubu věnovat ptákům, ale rostlinám. Na toto téma mne přivedla návštěva u p. Drozdka v Českém Rudolci. Probírali jsme jak kdo své měkkožravce krmí, a pan Drozdek se zmínil o jakési „černé jeřabině", kterou jeho ptáci zbožňují. S ostatními kolegy jsme se na sebe s něvědomým výrazem podívali - nikdo z nás onu plodinu neznal. Prozradil nám, že by se mělo jednat a jakousi áronii.

Po příjezdu domů jsem tedy okamžitě usednul k počítači a kýženou dřevinu našel. Dnes již u mne na zahradě roste několik keřů této rostliny, a především proto, že jsou ji připisovány téměř zázračné vlastnosti, jsem se rozhodl seznámit s ní i ostatní chovatele.

Popis a pěstování

Samotný rod Aronia (česky temnoplodec) zahrnuje 3 druhy, původem ze Severní Ameriky - Aronia melonocarpa (temnoplodec černý), Aronia prunifolia (temnoplodec třešňolistý) a Aronia arbutifolia (temnoplodec planikolistý), zde ve své domovině rostou převážně v mokrých lesích a mokřadech. Jedná se opadavé dřeviny náležející do čeledi růžovitých rostlin (Rosaceae). Nejpříbuznější jsou Photíniím (Photinia),zřejmě také hrušním a „pravým" jeřábům. V naší zemi se dají koupit všechny 3 druhy, ale z hlediska kvality plodů je zřejmě nejlepší aronie černá, které se budu věnovat v tomto článku.

Aronie černá je malý opadavý keř, zřídka přesahující výšku 2 m. Ve vzácných případech dorůstá až 3 m. Snadno se rozrůstá kořenovými výhonky. Listy jsou malé, ne delší než 6 cm, na podzim krásně zbarvené. Květy jsou bílé, 1,5 cm široké, a na rostlinách se objevují v dubnu až květnu. Plody jsou černé bobule, široké 6-9 mm.

Áronie jsou v našich zahradách atraktivní okrasné rostliny. V tomto účelu se nejlépe hodí jako „podrost" k vysokým, vzrostlým stromům, kde působí přirozeně. V ČR je nejčastěji pěstován kultivar „Nero". Áronie začíná plodit velice brzy, a překvapivě hodně - poměr velikosti rostliny a hmotnosti vypěstovaných bobulí je skutečně zarážející. Je odolná proti suchu, hmyzu, nemocem a také znečištění ovzduší - zkrátka ideální dřevina pro městské zahrady. Navíc nemá opravdu prakticky „žádné" nároky na pěstování, ošetřování a velice dobrých výnosů dosahuje i ve špatné půdě a v nepříznivých klimatických podmínkách. Nejlépe ji však vyhovuje slunné stanoviště, ikdyž jak je uvedeno výše, snáší i polostín. Důležité je také zbytečně ji nezastřihovat, protože nejvíce plodí na konci větví, a optimální velikost a tvar udržuje sama. Bylo také vypěstováno několik kultivarů, například „Briliant" (kultivar A.arbutifolia) s nádherným, podzimním vybarvením listů, nebo „Viking" a „Nero", které mají větší plody, a také jsou schopny samooplození, takže nám stačí pěstovat pouze jednu rostlinu.

Kvetoucí Aronia melanocarpa Kvetoucí Aronia melanocarpa

Použití plodů

Plody áronií využívali jako potravinu již původní severoameričtí indiáni. V poslední době si získává stále větší oblibu jako potravina moderní společnosti, zvláště pak ve farmakologii a v oboru tzv. Bio potravin. Jaké jsou tedy vlastnosti těchto černých bobulí?

Pokud bychom se do nich zakousli, zřejmě by nám zpočátku příliš nechutnaly - jsou velice trpké, až svíravé, což je způsobeno antokyany. Jak se můžeme dočíst v zahraniční literatuře, ptáci zřejmě pro vněm této chuti nemají uzpůsobené buňky, a tak jsou na podzim tyto keře naprosto „obsypány" opeřenci. Obsahem vitamínu C nepatří mezi nejbohatší plody - obsahuje přibližně 10 -60 mg vit.C na 100 gramů bobulí. Mají však velmi vysoký obsah antioxidantů, a dalších fyziologicky cenných látek. Obsahují bioflavonoidy včetně vitamínu P, vitamíny PP, B2, B9, karoteny, pektinové látky, rutin (dříve označovaný jako vitamín P), třísloviny. Najdeme v nich také 3,5 % sorbitu, který je používán jako náhražka cukru u lidí trpících cukrovkou. „Velký" je taktéž obsah železa, fosforu, vápníku, draslíku, horčíku a tzv. mikroelementů - bór, flór, mangan, měd, molybden, kobalt, a jiné. Velice významný je obsah jódu. V plodech je ho až 400 mikrogramů na 100 g. V humánní medicíně je mu (jódu) připisován především význam pro těhotné a kojící ženy a také děti. Dětem v růstu pomáhá s rozvojem mozku a inteligence, při prevenci zubního kazu (spolu s dalšími látkami obsaženými v áronii i jako významné posílení imunitního systému). Jód je také důležitý pro činnost štítné žlázy, rovnováhu hormonů a také pro ochranu před tzv. radioaktivním jódem. Vysokým obsahem jódu se pak áronie podobá kiwi. Bioflavonoidy (fenolické antioxidanty) pak podporují působení vitamínu C. Z těchto látek obsahují bobule áronií cyanidin-3-galactoside, epicatechin, kofeinovou kyselinu, quercetin, delfinidin, petunidin, pelargonidin, peonidin a malvidin. Plodům obsahujícím vyšší množství bioflavonoidů je pak připisován významný vliv na „léčbu" vysokého krevního tlaku, stresu, chronických bolestí, zánětů (včetně zápalů plic) a sklerózy. Antokyany (červená barviva patřící mezi flavonoidy), které způsobují trpkou chuť, mají velkou antioxidační schopnost.

Těmto látkám je připisován vliv při léčbě rakoviny tlustého střeva, kardiovaskulárních problémů, chronických zánětů, žaludečních poruch, zánětů očí a selhání jater. Při měřením antioxidační síly, kapacity absorpce kyslíkových radikálů, vykazuje aronie jednou z nejvyšších dosud zaznamenaných hodnot! Rutin se pak bězně používá na výrobu léčiv.

Plody, nebo šťváva z nich, se také využívají na léčbu arterosklerózy, vysokého krevního tlaku a také anacidních gastritíd. Vědecky je pak potvrzeno, že plody (šťáva) snižují obsah cholesterolu v krvi, pomáhají zpěvňovat kapilárie, vyrovnávají procesy vzruchů a útlumů v mozků, a snižují emocionální nerovnováhu. Dle izraelských vědců pak mají plody jeřábů - jeřabiny nejvyšší vliv na imunitní systém, a stejný vliv je předpokládán i u plodů áronií.

Stejný příznivý vliv jako na náš druh můžeme také samozřejmě očekávat i na naše opeřené chovance.

Plody Plody

Sklizeň a uložení plodů

Plody dozrávají v polovině léta až září. Poté je vhodné je posbírat, jelikož jsou brzy sežrány divoce žijícími opeřenci. Z jednoho keře můžeme ročně „vytěžit" až 10 kg bobulí. Ty nám čerstvé, uskladněné na vhodném místě, vydrží až 2 měsíce bez ztráty kvality, díky tomu, že na rozdíl například od jahod nebo jablek nejsou příliš náchylné na plísně. Ideální pro potřeby chovatele je však plody zamrazit, jednak se po přejití mrazem zmírní trpkost (pro ptáky by toto však mělo být bezvýznamné), a jednak se obsah cenných látek mrazem nijak nesníží. Snížení některých látek (např. Vit.C) způsobuje pouze tepelná úprava, která by se nás však přliš neměla týkat.

Tabulka: obsah látek na 100 gramů bobulí

Beta-Caroten 1,67 mg Vitamín B5 279 mcg
Beta - Cryptoxanthin 1,22 mg Pektiny 0,58 g
Violaxanthin 1,3 mg Vitamín K 24,2 mcg
Vitamín E 1,71 mg Draslík 218 mg
Vitamín C 13,7 mg Proteiny 0,7 g
Vápník 32,2 mg Vit. B6 (pyridoxin) 28 mcg
Kyselina citrónová 0,21 g Vitamín B2 20 mcg
Vláknina 5,62 g Sodík 2,6 mg
Vitamín B6 (folát) 20 mcg Cukry 17,6 g
Železo 0,93 mg Vitamín B1 18 mcg
Kyselina jablečná 1,31 g Tuk 0,14 g
Hořčík 16,2 mg Zinek 0,147 mg
Vitamín B3 300 mcg Amygdalin 20,1 mg

 

Podzimní zbarvení listů Podzimní zbarvení listů

Závěr

Tuto bobulovinu mohu doporučit všem chovatelům, jejichž chovanci se bobulemi, alespoň, částečně živí. Pokud už ne jako plodinu se „zázračnými schopnostmi", tak alespoň prozpestření stravy našich opeřenců. Ikdyž píší za Spolek Chovatelů Hmyzožravého a Plodožravého Ptactva (SCHHAPP), tak jsem chtěl tímto článek áronii představit i chovatelům papoušků, bažantů, exotických holubů a evropské i exotické drobotiny, protože věřím, že také u nich by našla své uplatnění. U nás, chovatelů „měkkých ptáků" je pak možnost jejího využití zcela jasná. Na pozoru by se měli mít pouze chovatelé vlastnící ptáky, kteří trpí na hematochromatózu (turaka, tukani, zoborožci...). V literatuře se uvádí vysoký obsah železa - 9,3 mg/1000g, což se dá přirovnat k malinám, ostružinám nebo červenému rybízu. Avšak i tyto druhy ovoce se občas na krmení těchto ptáků používají, a tak si myslím, že pro své vyjímečné vlastnosti se alespoň jako doplněk stravy objeví i v krmných dávkách těchto druhů.

Adam Bura Adam Bura
Autorem od: 26.11.2013

Komentáře k článku

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.

07.10.2009, 07:58
Dobrý den. Ano právě u zesnulého přítele Karla Vad'ury jsem v loni v létě při osobní návštěvě poprvé ochutnal tyto plody a byli mi doporučeny jako výborný zdroj vitamínu nejen pro naše miláčky ale i pro mě. Hned při cestě domu jsem si tuto rostlinu zakoupil a hned prvním rokem na podzim krásně plodila. Vždy když jdu na zahradu a vidím keře Aronie tak si tiše vzpomenu na výborného kamaráda který již není mezi námi.Děkuji Karle!
06.10.2009, 23:23 cone
ARONIE - je často nesprávně mezi chovateli papoušků nazývána také černá jeřabina. Vzpomenu na svého kolegu a kamaráda, téměř již rok zesnulého Karla Vaďuru, se kterým jsme již touto plodinou krmili kolem roku 1982 - oba jsme v té době byli zapálenými chovateli a obdivovateli ar.
06.10.2009, 10:23
Omlouvám se, ale opoměl jsem se přihlásit a také podepsat.


Ten mlsoun na koláče je - G.Z.
06.10.2009, 10:22
Naše babičky tyto bobule zavařovaly, dělaly džemy a pekly s těchto plodů skvělé koláče. Jako malý kluk jsem si je pletl s koláči s borůvkami. Také bezinky byly u mé babičky často k vidění v zavařené formě s cukrem. Po přidání cukru se s těchto plodů dají dělat chutné a hlavně velice zdraví prospěšné pokrmy. Dnes je vnímána arónie (jeřáb černoplodý) a bezinka (bez černý) spíše jako doplněk stravy u ptáků. Já jsem byl společně s Adamem ten, kdo netušil a nemohl si vybavit arónii, kteru pan Č.Drozdek využívá pro své ptáky jako doplněk stravy již řadu let. Teprve při získání fotek z netu se mi vrátily vzpomínky na mou babičku a její skvělé," podzimní borůvkové koláče".

Adame, pěkný to článek o ARÓNII, a právě při něm jsem dostal chuť na koláč.
05.10.2009, 21:04
Mohu doporučit používám jako doplněk pro žaky jž 10 let