Aktuálně: 5 001 inzerátů173 748 diskuzních příspěvků17 746 uživatelů

Psinka

Nebezpečná choroba našich zvířecích miláčků

Psinka
Lenka Krejčová 22.02.2007, 18:34
5 129 2 minuty čtení

Toto onemocnění postihuje především psi, kočky a fretky. Původcem je paramyxovirus. Přenáší se kapénkovou infekcí (podobně jako třeba chřipka). Infekční jsou také veškeré sekrety a exkrety.

Nejvíce se projevuje ve dvou formách:

Katarální (akutní hořečnatá) forma
Při této formě jsou postiženy horní i dolní cesty dýchací. Zvíře trpí konjunktivitis (zánět spojivek), výtokem z nosu i očí a horečkou. Toto všechno vyúsťuje k zánětu centrální nervové soustavy. Z toho vyplývá, že se zde objevují i nervové symptomy jako jsou různé záškuby, bezdůvodné lapání kolem sebe a cvakání zubů, chození do kruhu a další.

Prognóza je velice špatná. Většina zvířat hyne. Ovšem, i zde jsou tací jedinci, kteří přežijí, ale zůstavají u nich trvalé následky, které se s věkem prohlubují. Například demyelinizace nervové tkáně, což vede k demenci u starých psů, kdy pes přestává poznávat majitele a ztrácí orientaci v prostoru. Pokud psinka postihne psa v období přezubování, tak na chrupu zůstanou "dolíčky" (psinkový chrup), protože chybí sklovina.

Kožní forma
Prvním projevem je erytém (zarudnutí) na málo osrstěných místech těla. Poté se objeví puchýřky, které se zcela spontánně vyhojí. Někdy tento stav může nastat i po vakcinaci. Můžeme očekávat dobrou prognózu.

Druhým projevem je hyperkeratóza. Kůže na prstních polštářcích a na čenichu zesílí a praská. Při chůzi se ozývá klapot (klapot dámských střevíčků). Zde nesmíme očekávat moc příznivou prognózu.

Terapie: antibiotika, hodně tekutin, teplo, klid, glukóza a CANGLOB - hyperimunní sérum, které se podává pouze na začátku léčby.

Prevece: pravidelná vakcinace.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Lenka Krejčová

Autorem od: 28.12.2013

Podobné články

Může vás také zajímat