Aktuálně: 5 143 inzerátů172 369 diskuzních příspěvků17 714 uživatelů

Základy genetiky I.

Genetická informace

Základy genetiky I.
Luboš Tomiška 08.07.2007, 11:27
6 389 4 minuty čtení

Jelikož je genetika čím dál více spjata s chovatelstvím exotického ptactva, tak jsem se rozhodl udělat takový jednoduchý přehled základních pojmů, který by měl každý chovatel mutačních ptáků znát. Jak většina z nás ví, genetika není zrovna nejjednodušší obor biologie (pokud to mohu takhle jednoduše zařadit, počítá se s tím, že v budoucnu to bude zcela samostatná věda). A proto se budu vše snažit vysvětlit jednoduchou formou, účelem je totiž obohatit i „genetické neználky“.

Do svých úvah nebudu zahrnovat stavební strukturu genetických nosičů, protože je to pro naše účely, dle mého názoru zbytečné, pokud by jste ovšem měli zájem, tak není problém dovysvětlit. Celou problematiku se pokusím vystihnout opravdu jen stručně, ale doufám, že i výstižně. Mám v plánu ji rozdělit na několik pokračování, žádné z nich nebude příliš obsáhlé, aby jste stačili vstřebat informace. První díl nese jméno ZÁKLADY GENETIKY I.

Genetická informace

Je nesmírně důležité, aby jste dokázali pochopit tuto primární „veličinu". Pokusím se jí nastínit ze dvou pohledů, teoretického (ten najdete v každé encyklopedii) a praktického (příklad).

Začnu teorií, genetickou informaci dostane každý jedinec od svého rodiče, obsahuje spoustu „naprogramovaných" vloh, které jsou uloženy v genech. Nevím jak vy, ale když si já čtu nějaký článek, který by mě měl vědomostně obohatit a hned na začátku narazím na dvě zdánlivě klíčová, pro mě neznámá slova a nejsou vysvětlena, tak se mi to zdá trochu paradoxní, proto bych se této chyby chtěl vyvarovat a rád bych každý nejasný výraz okamžitě vysvětlil. Takže gen, jedná se o základní jednotku celé genetiky, je to prostě genetický nosič, který, jak název napovídá, nese genetickou informaci nebo vlohu chcete-li. Vloha, je genetická informace, která se může, ale také nemusí na jedinci projevit. Soubor všech vloh, který jsme zdědili (= kompletní genetická informace), se nazývá několika termíny: GENOM, GENOTYP a GENOFOND. Netvrdím, že jiné výrazy pro vyjádření nejsou, ale tyto jsou v literatuře uváděny nejčastěji. Teď jsme probrali nejzákladnější jednotku, můžeme jít výše. Gen se nachází na vlákně, spíše dvojvlákně DNA (pro pokročilé: mluvím o obratlovcích, momentálně neberu v úvahu RNA, tzn. replikaci, transkripci, translaci ani jednobuněčné org.) - viz obrázek. Vnější struktura DNA je označována jako dvoušroubovice. DNA je uložena v jádře buňky. Buňky tvoří tkáně (mluvím o živočiších). Tkáně orgány (plíce, játra, srdce, ...). Orgány tvoří tělo.

Základy genetiky I.

Nyní bych přešel k praxi, na které se vám pokusím vysvětlit rozdíl mezi genotypem a fenotypem. Každý vůz ve formuli 1 se skládá ze součástek (pneumatiky, brzdové kotouče, atd.), které poskytuje pilotovi jezdecká stáj (Ferrari, Honda, atd.). Představte si, že jste pilot formule 1, geny jsou vaše součástky a jezdecká stáj dárce vašich součástek (= genů), takže jsou to v podstatě vaši rodiče, kteří se do vás snaží, pro ně výhodně, investovat kopie svých genů (= součástek), aby v závodě zvítězili. Funkčnost součástek je závislá na okolních faktorech, které se často nedají ovlivnit (hl. počasí). Vaše stáj může pouze předpokládat tyto limitující faktory. Ovšem může se stát, že před závodem bude pršet, vy zvolíte pneumatiky pro vlhkou trať a během půl hodiny vyleze sluníčko, závod prohrajete (omlouvám se fanouškům F1 za až komické zjednodušení), stejně tak je to u genů, vy jste před početím obdařeni geny, které se ovšem nemusí projevit, prohrají tak svůj závod a vymizí z genofondu, protože na to nejsou vhodné podmínky. Ovšem ti šťastlivci (geny), kterým se povede dobře odhadnout limitující faktory, se udrží v genofondu a projeví se na jedinci. Souboru genů, který se projeví se říká FENOTYP a jak už jsme si říkali kompletní genetická informace, kterou zdědíte se nazývá GENOTYP.

Tak pro dnešek by to myslím stačilo a během následujících dní vás čeká pokračování. Doufám, že to pro vás nebyla ztráta času. Chovu zdar přeje Luboš Tomiška.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat