Aktuálně: 5 144 inzerátů172 389 diskuzních příspěvků17 714 uživatelů

Chov krabů Potamon potamios

Chov krabů Potamon potamios
Ing. Zbyněk Pokorný 25.03.2019, 15:00
5 139 4 minuty čtení

Druh kraba Potamon potamios je beze sporu nejčastěji chovaný druh sladkovodního kraba na území České republiky. Ve volné přírodě se vyskytuje od Kavkazu až po středozemí. Jeho útočištěm jsou slepá ramena řek a potoků. Výjimečně také tůně, nacházející se blízko vodních toků. Nezřídka vodní prostor opouští a vydává se na souš.

Ve zbarvení kraba Potamon potamios převládá hnědá barva. Pouze jsou rozdílné její odstíny. Svrchní část těla bývá o něco tmavší, než spodní. Hlava s hrudí, je u dospělého kraba široká mezi čtyřmi a pěti centimetry. Na délku má hlavohruď od tří do čtyř centimetrů. Během evoluce se první pár končetin proměnil na klepeta. Jedno z, pro kraba charakteristických klepet, bývá větší než druhé. Patrné je to především u zástupců samčího pohlaví. Obranné štípnutí jeho klepet je poměrně bolestivé. Na předku hlavohrudi vyčnívá na zvýšených tyčinkách pár očí, které se pohybují na ose a zvedají se nahoru. Při hrozícím se nebezpečí se oči ukryjí do otvorů v krunýři hlavohrudi. Celková délka těla tohoto kraba je mezi sedmi až osmi centimetry.

Ve volné přírodě žije krab druhu Potamon potamios samotářsky. Proto i v zajetí je možný chov nanejvýš po párech a to pouze za předpokladu dostatečného množství skrýší. Hlavní nebezpečí přichází po svlečení kůže, kdy jsou zvířata naprosto bezbranná. Rizikové období potrvá až do ztvrdnutí nového „obleku“.

Krmení krabů není náročné, jedná se totiž o všežravce, kteří neodmítnou jak moučné červy, tak nitěnky nebo drobné rybky (živé i usmrcené). Z rostlinné složky milují například hlávkový salát, třešně nebo jakékoliv vodní rostlinstvo. Chovatelé jim rádi předkládají akvarijní šneky, kteří žijí společně s kraby v akváriu.

Pro chov kraba Potamon potamios se hodí akvaterárium, ve kterém bude plocha souše a vody v poměru 1:1 nebo případně s mírnou převahou vodního prostředí. Někteří chovatelé s úspěchem zkoušeli chov výhradně ve vodně, zcela bez souše. I toto řešení je možné za předpokladu, že krabům umožníme nadechnutí nad hladinou. Na suchou část akvária by měla svítit speciální UV zářivka, která bude zajišťovat krabům pevný krunýř. Voda by se měla pravidelně filtrovat. Při jejím znečištění totiž hrozí onemocnění. Při výměně nesmíme zapomenout na to, že voda s chlorem by měla minimálně jeden den odstát. Do vody lze přidat i mořskou sůl, která má antiseptické účinky. Uvádí se lžička soli na sto litrů vody. Drtivé většině druhů krabů vyhovuje vysoká relativní vlhkost vzduchu a to především při svlékání. Chovnou nádrž je proto vhodné z části zakrýt a suchozemskou část občas porosit. Akvaterárium je vhodné osázet nejrůznějšími druhy vodních a vlhkomilných rostlin, i když je potřeba počítat, že je chovanci brzy zlikvidují. Ve vybavení nádrže by neměly chybět kameny, dřevo a dostatečně velké úkryty například z umělého kamene.

Na podporu rozmnožovací aktivity se většině chovatelů osvědčil tří až čtyřměsíční pokles teploty vody na 15-17 °C, oproti normálu 20-22 °C (v chladnější místnosti lze k ohřevu vody použít akvarijní topítko s termostatem). Díky skryté noční aktivitě bývá páření krabů pozorováno opravdu výjimečně. Každopádně krátce po páření snese samice spoustu vcelku velkých vajíček. Vajíčka přenáší pod pancířem na zadečku. Vývoj krabů Potamon potamios je přímý. Mladí jsou hned podobní dospělcům a samička je ještě po nějakou dobu nosí. Jakmile se mláďata začnou osamostatňovat, je pravý čas na jejich odstav. V opačném případě hrozí, že skončí jako potrava rodičů. Kanibalismus je u krabů celkem rozšířeným nešvarem, proto je chováme podobně jako například sklípkany – po jednom nebo krátkodobě v malých skupinách.

V posledních letech si velkou oblibu mezi chovateli získává krab suchozemský - Cardisoma armatur. Někdy se vyskytuje pod názvy, jako krab tříbarvý nebo jako krab harlekýn. Tento druh pochází ze sladkých, brakických, ale i slaných vod a břehů na Jihu Ameriky a v současnosti i Afriky.

Krásné záběry kraba Potamon potamios

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat