Aktuálně: 5 005 inzerátů173 770 diskuzních příspěvků17 746 uživatelů

Společnost Zayferus

Společnost Zayferus
Ing. Zbyněk Pokorný 16.10.2010, 15:09
3 862 3 minuty čtení

Zayferus je obecně prospěšná společnost na ochranu dravých ptáků. Do ochrany a propagace dravců investuje několik miliónů korun ročně. Kromě ptáků můžete na jejich vystoupení spatřit i nejrychlejšího savce světa geparda.

Úvodem bych se zeptal, kolik zhruba během roku absolvujete přednášek na školách a kolik vystoupení s vašimi dravci?

Přednášky na školách jsou spojené i s ukázkou dravců. Je to speciální výukový program pro školu. Od dubna do října - když je škaredé počasí, tak se nelétá a nepřednáší. Provádíme asi 200 akcí ročně.

Kolik let je vašemu gepardovi, jakého je pohlaví a jak jej přepravujete na ukázky?

Gepard má 16 měsíců, jmenuje se Dua Dua - jméno je původem z Mongolska. Je to samec. Na ukázky jezdí v terénním autě.

Gepard ve skoku Gepard ve skoku

Vidět v lovu nejrychlejšího savce planety je pro návštěvníka atraktivní podívanou. Prodělal gepard nějaký výcvik než se k vám dostal nebo je v něm lov v plné rychlosti stále zakotven od jeho předků z přírody?

Lov s gepardem je starý jako sokolnictví samo - přibližně 5 000 let. Gepard byl speciálně cvičen podle starých loveckých metod.

V čem je gepard chován, když zrovna nenahání před zraky diváků svou kořist?

S gepardem se chodí každý den ven a pokud neběhá odpočívá ve svém výběhu 5x5 metrů. Je to tvor poměrně líný. Pokud neloví, tak podřimuje.

Kolik kg masa, a jakého, spotřebuje jeden gepard za měsíc?

Spotřeba masa za měsíc je asi 50 kg - kuřecí křídla, jehněčí, hovězí a zvěřina.

Gepard v Lednickém parku Gepard v Lednickém parku

Kdy a kam musí případný zájemce o vaše vystoupení dorazit a na co se může těšit?

Geparda bylo možno spatřit pouze na zámku v Lednici a to v červenci a v srpnu. Od příštího roku od dubna bude možná ke spatření i o víkendech. Jinak až o hlavních prázdninách.

Bohužel se prý objevila i skupina lidí, která se vás snaží svými vystoupeními napodobit. Poraďte neznalému člověku, jak pozná, že se jedná o vystoupení pravého Zayferusu?

Na vystoupení pravé společnosti Zayferus se objevují zajímaví dravci: karančata, supi, dřemlíci... ukázku provádí 3-9 lidí. A především Zayferus se píše se Z a u názvu má malinké r v kroužku - ochranná známka.

Více foto zde.

 

Otázky položil: Zbyněk Pokorný
Odpovídal: Jiří Hrotek, Zayferus

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Ing. Zbyněk Pokorný

Agronom a chovatel

Autorem od: 28.02.2013

Autor webu a chovatel zároveň. Snažím se starat o obsah tohoto webu a zároveň chovám exotické ptactvo: 2,2 aratinga jendaj, 2,2 aratinga škraboškový, 1,1 amazoňan žlutolící, 1,1 amazoňan běločelý, 1,1 papoušek senegalský, 1,1 alexandr rudohlavý, 2,2 holoubek diamantový a také 6 ks suchozemských želv ostruhatých (Geochelone sulcata) - 3. největší suchozemská želva na světě.

Podobné články

Může vás také zajímat