Aktuálně: 5 572 inzerátů168 445 diskuzních příspěvků17 661 uživatelů

Ovoce, zelenina a další pochoutky

Co naše příroda nabízí

Ovoce, zelenina a další pochoutky
Ing. Zbyněk Pokorný 21.07.2006, 22:19
15 483 3 minuty čtení

Základem krmné dávky jsou různá semena obilovin a olejnin. Stravu papoušků lze však mnoha způsoby zpestřit. V tomto článku se pokusím přiblížit, co všechno předkládám k tomuto nedostačujícímu minimu. Samozřejmě podstatnou roli představují především různé plody ovoce, zelenina a zelené krmivo.

V podstatě lze zkrmovat vše, co příroda nabízí od časného jara do pozdního podzimu. Každý přídavek obsahuje vitamíny v různých poměrech. Jejich předávkování je narozdíl od uměle vyráběných vitamínových preparátů takřka nemožné. Na pozoru musíme být před jedovatými rostlinami.

Brzy po roztání sněhové pokrývky se začíná objevovat smetanka lékařská, kterou rády konzumují všechny druhy, a to listy, stonky a ve velké oblibě i její žluté květy. Nezapomínám na kopřivy, které jako jedny z mála obsahují větší množství velice důležitého vitamínu K, podporujícího normální srážlivost krve. Mí papoušci nemají však kopřivy zrovna v oblibě ale při zamíchání nasekaných listů do vaječné míchanice je přijmou. Obdobné je to i s mrkvovou natí. Naopak na listy hlávkového salátu se ihned slétají.

Pestrá nabídka ovoce a zeleniny pro papoušky Pestrá nabídka ovoce a zeleniny pro papoušky Foto: Zbyněk Pokorný

Přibližně v 1. polovině července (záleží na počasí) se na polích objevují klásky obilovin v mléčné zralosti. V tuto dobu se již zpravidla neprovádí ošetření chemickými postřiky. Jistotu ale dodá propláchnutí klasů pod tekoucí vodou. Z obilovin pěstovaných v našich podmínkách, přichází v úvahu pšenice, ječmen, oves a žitovec (tritikale). O pár týdnů později palice kukuřice.

Ze zahrádky nabízím rajčata, třešně, mrkev (strouhanou), kedluben, červený rybíz, hrušky, jablka, hrách, angrešť, jahody, okurky, meruňky, slívy, hroznové víno a jednou za čas vlašské ořechy. Jejich jádro obsahuje až 60 % tuku, proto musí sloužit pouze jako občasný doplněk. Samozřejmě ne všechny druhy toto přijímají. Ovšem senegalci, aratingy, alexandři a penanti zkonzumují bez výhrad prakticky všechnu předloženou zeleninu a ovoce. Přednost ale dávají jahodám, třešním a rybízu, proto nedávám tyto druhy každodenně, aby ptáci přijali i ty méně oblíbené. Po celé léto krmím 2x denně. Ráno nasypu do misek směs suchých, popřípadě klíčených semen a v odpoledních hodinách vyloupané slupky vysypu a předložím to, co jsem právě na zahrádce posbíral.

Do vody také jednou za čas přidávám včelí med. Nutností je jeho rozmíchání ve vlažné vodě, ve studené se nerozpustí. Med podávám i s piškoty, které k sobě lepím jejich rovnou stranou a pak je namočím do vody. V této formě je med pro papoušky opravdovou pochoutkou.

Se střídavými úspěchy jsem se v poslední době pokusil nabídnout tvaroh. Menší druhy jej odmítaly ale alexandři, aratingy ani rosely neodolali. V horkých dnech se tvaroh v miskách velice rychle kazí a musí být brzy odstraněn.

V zimním období není široký sortiment ovoce ani v obchodech, proto jej více nahrazuji uměle vyráběnými vitamínovými preparáty.

V článku jsem se zaměřil hlavně na rostliny a plody rostoucí v naších zahradách a sadech. V obchodech lze zakoupit i ovoce tropické.

Tvaroh Tvaroh Foto: Zbyněk Pokorný

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Ing. Zbyněk Pokorný

Agronom a chovatel

Autorem od: 28.02.2013

Autor webu a chovatel zároveň. Snažím se starat o obsah tohoto webu a zároveň chovám exotické ptactvo: 2,2 aratinga jendaj, 2,2 aratinga škraboškový, 1,1 amazoňan žlutolící, 1,1 amazoňan běločelý, 1,1 papoušek senegalský, 1,1 alexandr rudohlavý, 2,2 holoubek diamantový a také 6 ks suchozemských želv ostruhatých (Geochelone sulcata) - 3. největší suchozemská želva na světě.

Podobné články

Může vás také zajímat