Aktuálně: 5 145 inzerátů172 503 diskuzních příspěvků17 716 uživatelů

Papoušek zpěvavý (lutino)

Mé zkušenosti s odchovem

Papoušek zpěvavý (lutino)
Vojtěch Jelínek 20.08.2007, 13:34
11 032 4 minuty čtení

Papoušky zpěvavé (lutino ) jsem zakoupil v srpnu roku 2006 na burze exotických ptáků v Kladně. Když jsem je přivezl domů, tak byl pár umístěn do voliéry o rozměrech 180x100x200 (d,š,v). V této voliéře by měl pár papoušků zpěvavých (lutino) také hnízdit.

Papoušky zpěvavé jsem krmil směsí pro střední papoušky obohacenou o zelené krmení, ovoce a zeleninu. Nejprve nepřijímali potravu, která jim byla nabídnuta, ale později si zvykli přijímat jablka, mrkev a další druhy plodin. Velice si pochutnávají na kukuřici v mléčné zralosti a obzvláště milují nezralé obiloviny (pšenice, ječmen). Papoušci si postupem času na sebe zvykali a spali vedle sebe. Papoušci zpěvavý se při každém mém pohybu ve voliéře značně plaší.

Skončila zima a jako každý rok začala chovatelská sezóna každého chovatele. Pro papoušky zpěvavé lutino jsem přichystal kmenovou hnízdní budku o rozměrech dna 25x25 cm a výšky 50 cm. vletový otvor je 7 cm.

V sobotu 17.3.07 jsem zavěsil hnízdní budku, do které jsem nasypal směs hoblin. Papoušci se ihned začali o budku zajímat a dokonce i nakukovat dovnitř. Vše pobíhalo dobře a dne 31.3.07 se v budce objevilo první vajíčko a dne 2.4.07 druhé. Samice snášela ob jeden den a celkem snesla 7 vajíček. Samice na vajíčkách seděla skoro pořád jen občas vylezla z budky ven, ale to byla taková krátká doba, že se to nedalo pomalu ani zpozorovat. Samec vysedával na budce a chodil samici krmit. Bohužel z vajíček se nic nevylíhlo, protože byla neoplozená. Nezbylo mi tedy nic jiného než doufat, že se pár pokusí zahnízdit ještě jednou. Delší dobu se nic nedělo, a tak jsem ani nesledoval, jestli je v budce nějaké vajíčko.

Jednoho dne, a to dne 19.5.07 sem v budce objevil 3 vejce. Samice snášela v pravidelných intervalech a celkem nanesla 6 vajíček. Dne 6.6.07 bylo v budce první vylíhlé mládě. Zaradoval jsem se nad úspěchem, ale další dny se nic nevylíhlo a proto jsem zkontroloval vajíčka a ta byla čistá. Pár letos hnízdil poprvé, takže jsem byl rád alespoň za jedno mládě. Mládě jsem ve věku 6-7 dnů okroužkoval a pozoroval jak mládě roste.

Samička se po celou dobu hnízdění zdržovala v budce a sameček jí chodil krmit. U druhého páru papoušků zpěvavých (přírodních) je to tak, že když se vylíhnou mláďata a jsou tak ve věku 10 dnů samice se už v budce nezdržuje. Pouze je chodí krmit a jinak sedí na budce a pozoruje okolí.

Trochu jsem odbočil od původního textu tak se vrátí k mláděti papouška zpěvavého (lutino). Mládě rostlo jako z vody, jak můžete vidět na fotce brzy mu začalo rašit peří. Mládě opustilo hnízdní budku ve stáří asi 30dní. Brzy se naučilo přijímat potravu a bylo samostatné. Po celou dobu kdy mládě rostlo sem mládě fotil. Pár bych chtěl nechat letos zahnízdit ještě jednou ale kvůli stavbě nových voliér si nejsem jistý jestli budou mít dost klidu. Každopádně příští rok už bude úspěch větší protože pár už ví jak na to. Přeji všem chovatelům papoušků zpěvavých hodně úspěchů do dalších let.

Den po vylíhnutí Den po vylíhnutí Foto: Vojtěch Jelínek

8 dní staré mládě 8 dní staré mládě Foto: Vojtěch Jelínek

13 dní staré mládě 13 dní staré mládě Foto: Vojtěch Jelínek

19 dní staré mládě 19 dní staré mládě Foto: Vojtěch Jelínek

21 dní, brka se začínají otevírat 21 dní, brka se začínají otevírat Foto: Vojtěch Jelínek

24 dní staré mládě 24 dní staré mládě Foto: Vojtěch Jelínek

Den před vylétnutím z budky Den před vylétnutím z budky Foto: Vojtěch Jelínek

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat