V Česku se narodilo mládě kriticky ohroženého gibona!

velikost písma:  A A A
28.01.2014, 18:45     Autor: Ing. Zbyněk Pokorný     1847 zobrazení     0 komentářů

Zoologická zahrada v Liberci má po třech letech znovu mládě kriticky ohroženého gibona bělolícího (lat.název: Nomascus leucogenys leucogenys). Mládě se narodilo minulý víkend 21 leté samici Wen-Wen a o dva roky staršímu samci Matějovi a zatím není jasné, jakého je pohlaví. U gibonů se příslušnost k samčímu nebo samičímu pokolení projeví až ve třech či čtyřech letech, a to zabarvením srsti. Mláďata se totiž rodí krémově zbarvená (matčina srst), následně do roka ztmavnou (otcovská srst) a podle pohlaví pak buď už zůstanou tmavá, nebo znovu zesvětlají. ZOO Liberec se daří tyto lidoopy odchovávat zhruba v tříletých intervalech pravidelně od roku 1986 (samotný chov začal již v roce 1975), poslední mláďata tak pocházejí z let 2011 (zatím neznáme pohlaví), 2008 a 2006. Letošní mládě je pak jubilejní desáté v pořadí.

Giboni bělolící jsou ve volné přírodě (konkrétně Laos, Vietnam) kriticky ohroženým druhem a jejich populace nadále klesá, takže jim reálně hrozí vyhubení. Hlavními hrozbami jsou postupující odlesňování jejich přirozeného prostředí kvůli zemědělství, lov pro potravu lidí a také pověry spjaté s tradiční medicínou. Gibon je proto pro své ohrožení zapojen do Evropského záchovného programu (EEP), a požívá tedy nejvyššího stupně ochrany. Typickým znakem gibonů je jednak jejich pohyb pomocí dlouhých paží, tzv. brachiace (gibon v překladu znamená chodící po větvích) a také nádherný zpěv (společenská komunikace, kterou vyjadřují příslušnost ke konkrétnímu území a partnerovi), který je slyšitelný do vzdálenosti i několika kilometrů.

Ing. Zbyněk Pokorný Ing. Zbyněk Pokorný
Agronom a chovatel

Autor webu a chovatel zároveň. Snažím se starat o obsah tohoto webu. Chovám exotické ptactvo: 2,2 aratinga jendaj, 2,2 aratinga škraboškový, 1,1 amazoňan žlutolící, 1,1 amazoňan běločelý, 1,1 papoušek senegalský, 1,1 alexandr rudohlavý, 2,2 holoubek diamantový a také 6 ks suchozemských želv ostruhatých (Geochelone sulcata) - 3. největší suchozemská želva na světě. Zatím jde o mladé želvy bez určeného pohlaví. V minulosti jsem choval největší skupinu želv čtyřprstých (Testudo horsfieldii) v ČR - 30 ks, které jsem řadu let odchovával. Časem u mě však zvítězila touha přejít na větší druh želv.

Autorem od: 28.02.2013

Komentáře k článku

Vaše jméno:
Kolik je dva krát tři? *
Text komentáře: *
Napsáno je 0 a zbývá 500 znaků.
Zatím zde nejsou žádné komentáře, napište první.