Aktuálně: 4 979 inzerátů174 018 diskuzních příspěvků17 750 uživatelů

Ptačí budka pro sýčka obecného

Ptačí budka pro sýčka obecného
Ing. Zbyněk Pokorný 30.05.2014, 16:00
12 850 2 minuty čtení

Ptačí budka pro sýčka obecného

Zde popisovanou budku pro krásné populární sovy - sýčky je možné zakoupit u některého výrobce na internetu, cena se v českých internetových obchodech pohybuje kolem 700 Kč za kus. Stejně tak je možné si tuto budku vyrobit doma za mnohem nižší náklady, bude vás to stát jen trochu zručnosti a uděláte dobrý skutek pro tento stále méně početný druh.

Popis budky pro sýčky obecné

Sýček obecný je drobná sova o velikosti holuba domácího, má silné končetiny zakončené ostrými drápy. Sýček obecný byl v dřívějších dobách velmi hojný a oblíbený venkovskými lidmi. Obývá podlouhlou budku tvaru podlouhlého kvádru, ideálně s předsíňkou, která se umísťuje pod vodorovné větve listnatých stromů - nejlépe dubů, či v opuštěných starých sadech na vodorovné větve třeba třešní či višní. Sýček je závislý na lidské přítomnosti a sdružuje se při okrajích vesnic, hřbitovů a všude tam, kde z důsledku lidské činnosti je větší výskyt hlodavců, které s oblibou sýčci loví. Za noci je do daleka slyšitelné jeho typické tajemné houkání. V současnosti však stav sýčka obecného rychle ubývá právě z důvodu kácení starých stromů s dutinami ve větvích. Budka pro sýčka je pro záchranu tohoto druhu velmi nadějné řešení.

Ptačí budka pro sýčka obecného

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Ing. Zbyněk Pokorný

Agronom a chovatel

Autorem od: 28.02.2013

Autor webu a chovatel zároveň. Snažím se starat o obsah tohoto webu a zároveň chovám exotické ptactvo: 2,2 aratinga jendaj, 2,2 aratinga škraboškový, 1,1 amazoňan žlutolící, 1,1 amazoňan běločelý, 1,1 papoušek senegalský, 1,1 alexandr rudohlavý, 2,2 holoubek diamantový a také 6 ks suchozemských želv ostruhatých (Geochelone sulcata) - 3. největší suchozemská želva na světě.

Podobné články

Může vás také zajímat