Aktuálně: 5 053 inzerátů173 556 diskuzních příspěvků17 744 uživatelů

Svlékání kůže hadů

Svlékání kůže hadů
Ing. Zbyněk Pokorný 31.01.2011, 10:30
24 476 4 minuty čtení

Když se umažete, jdete se převléknout. Zvíře se srstí ji kromě průběžné stálé obnovy také na jaře a na podzim vymění celou. Had však svléká kůži. Činí tak pravidelně po celý život v cyklu zhruba dvou měsíců a zbavuje se tak poškození, nečistot, drobných parazitů atp.

Jedním z obecně rozšířených omylů je, že had svlékne kůži celou, tedy včetně pigmentace (jůůů, budu mít kůži na kabelku!) a spodních vrstev. Ale jak je z obrázku patrno, jde o tzv. svlečku, velmi tenkou a křehkou vrstvičku, kopírující do nejmenších podrobností celý povrch hadího těla včetně očí. To, jak úspěšně se hadovi povede kůži svléknout, svědčí o jeho zdravotním stavu a celkové kondici. Naprostá většina hadů svlékne kůži v celku a nepotrhanou, jako punčochu. U krajt se však věc poněkud komplikuje tím, že jak jsem již zmínil, mají kůži velmi jemnou. Tudíž i tato svlečka je velmi jemná, a to i u dospělých jedinců. Proto je třeba při svlékání kůže zvýšit pozornost a případné zbytky sundat ručně, zejména z očí.

Svlékání kůže hadů

Celý proces má několik částí. Nejprve začne had rychle ztrácet své jasné barvy a kůže během dvou dnů jakoby zestárne. Zároveň poklesne hadova aktivita. Od teď už není vhodné nabízet mu jakoukoliv kořist. Kůže dále matní, protože se pod svrchní vrstvičku vlévá podkožní voda. Mléčné zabarvení se dostává i do průhledné části kůže přes oči. Had nyní bude vidět velmi špatně a proto se uchyluje do ústraní. Další tři až pět dnů se bude svlečka oddělovat a pak se voda opět vstřebá. Nyní už had čeká jen na správný okamžik, až kůže bude natolik oddělena, aby ji mohl ideálně svléknout. Bude-li v této době prostředí v teráriu příliš suché, kůže přischne, bude se trhat a had ji nesvlékne. Nakonec nastává fáze svléknutí - většinou v noci, kdy je vlhkost vyšší než ve dne.

Had začne špičkou tlamy otírat a hledat zvýšená nebo drsná místa na stěnách terária, podkladu nebo třeba samorostu. Oddělí kůži na horním okraji tlamy a postupně ji začíná třením o nerovnosti přetahovat zpátky přes hlavu a oči. Potom, když je kůže stažena až za koutky tlamy, stejným způsobem oddělí spodní čelist. Když má z kůže kolem krku šátek jako babička, vypadá legračně. Ale postupuje dál. Nyní mu stačí vytvářet smyčky a otírat se jimi navzájem. Vnitřek staré kůže je vlhčí a drsnější než vnějšek, takže naruby se snadno zachytává o nerovnosti i smyčky pohybující se v protisměru. Když jde vše dobře, během hodiny je celá kůže svlečena.

Svlékání kůže hadů

Nejpozději od chvíle, kdy se had tzv. zakalí, by se měla vlhkost v teráriu zvýšit. Postačí k tomu častější kropení podkladu, dejme tomu obden. Ve finální fázi po vstřebání vody není vhodné s hadem příliš manipulovat - velmi snadno se totiž oddělená kůže potrhá a její svlečení pak pro něj bude obtížnější. Někteří hadi si pomohou tím, že se sami "naloží" do vody (bazének je v teráriu pro dospělou krajtu samozřejmost).

Svlečení kůže je pro hada poměrně namáhavý výkon. Bude po něm den dva odpočívat nebo se vyprázdní, protože to po celou dobu oddělování kůže nikdy nedělá. Poté, co krajtě dopřejeme tento odpočinek, můžeme ji už bez obav začít zase vyndávat. Prvního vyndání spojeného s čištěním terária od zbytků kůže však využijme k důkladné prohlídce, zda svlečení proběhlo v pořádku, zejména u očí a kloaky. Neoddělené kousky, pokud je najdeme, lze nyní ještě oddělit mírně navlhčeným prstem, pinzetou, ale nikdy ne hrubou silou! Pokud objevíme místo, kde kůže zůstala a nejde oddělit, může jít o jizvu po nějaké rance nebo více vrstviček, přehlédnutých minule. V takovém případě se mi osvědčuje namáznout mírně takové místo Niveou nebo podobným nezávadným krémem a po jednom či dvou dnech to zkusit znovu. Pokud ani tohle nepomůže, bude třeba pravidelným mazáním po každých cca pěti dnech místo udržovat mastné až do dalšího svlékání. Tento postup mohu s klidným svědomím doporučit i na tak citlivé místo, jako je oko.

Kontakt na autora: daimon1@seznam.cz
http://daimon.webzdarma.cz/

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat