Aktuálně: 5 722 inzerátů166 259 diskuzních příspěvků17 630 uživatelů

Výběr vhodné klece pro papouška

Výběr vhodné klece pro papouška
Ing. Zbyněk Pokorný 07.03.2014, 16:00
13 837 6 minut čtení

Správný výběr klece pro Vašeho papouška je velmi důležitý - zamyslete se kolik času stráví Váš papoušek v kleci (v noci, když jste v práci, nemáte čas atd.). Proto je velmi důležité, aby se cítil v kleci komfortně, ale hlavně aby byla bezpečná (jak z hlediska zdravotní nezávadnosti, tak i z hlediska bezpečnosti a předcházení možného úrazu). Na druhé straně je fakt, že se jedná o největší investici po pořízení papouška a proto se vyplatí výběru klece věnovat dostatek času a neorientovat se pouze podle ceny.

Bezpečnost

Je nejdůležitější kritérium, ze kterého bychom měli vycházet. Zranění může být nejrůznější od malých odřenin pařátů až po udušení. Bezpečné klece a voliéry by měly splňovat následující podmínky:

  • nejdříve se zajímejte o původ klece (kde byla vyrobena) - jedná se o velmi důležité kritérium, neboť u čínských klecí nelze zaručit zdravotní nezávadnost. Každý jistě slyšel o aférách se závadnými hračkami pro děti, krmením pro psy atd.
  • zdravotní nezávadnost nelze zaručit, protože v Číně neexistuje účinný způsob hlídání zdravotní nezávadnosti jednotlivých výrobních postupů. A tak se na čínském trhu mohou objevit např. barvy s obsahem toxických látek a výrobce nikdy neví co nakoupí.
  • pravidelné testy na nezávadnost nelze provádět u všech výrobků, z tohoto důvodu nelze zaručit u čínských výrobků nezávadnost.

V Evropě je situace jiná, jelikož existuje účinný způsob řízení jakosti ISO, není možné, aby se na trh dostaly komponenty zdravotně závadné. Dnes již lidé často toto kritérium berou v úvahu, a proto někteří prodejci čínských klecí používají reklamní triky typu: klece s německými atesty, německé klece apod.

Výběr vhodné klece pro papouška

V současné době se sériově vyrábějí klece pouze v asijských zemích. Přítomnost toxických látek se nemusí projevit ihned, ale časem papoušek bez zjevných důvodů chřadne a má nejrůznější problémy, jejichž původ nelze najít. Pokud máte jakékoliv pochybnosti o zdravotní závadnosti Vaší klece lze si nechat vzorek otestovat a mít tak jistotu, že Vašemu papouškovi nic nehrozí.

  • materiál, ze kterého je vyrobena klec musí být zdravotně nezávadný a ošetřen zdravotně nezávadnou povrchovou úpravou. Zcela nevhodné je pozinkované pletivo, případně železný materiál bez dodatečné povrchové úpravy. Zinek i rez je pro papouška toxická a může způsobit i smrt. Vhodný materiál je železo s povrchovou úpravou práškovou barvou, která má atesty na zdravotní nezávadnost - vyžadujte od svých prodejců nebo ideálně nerezový materiál (kvalitní nerezový materiál nepodléhá korozi - nekvalitní nerezový materiál může rezavět - jak poznat rozdíl naleznete zde "nerezové klece").
  • konstrukce klece musí zabránit zranění papoušků. Ostré hrany mohou způsobit oděrky až pořezání, velké otvory mohou způsobit udušení. Konstrukce klecí kdy se dráty vkládají do předvrtaných děr v jeklovém rámu způsobí, že do těchto děr se dostanou nečistoty a voda a dochází v těchto místech ke korozi, která je toxická. Rovněž konstrukce, kdy se do jeklových rámu přivaří rošty je nevhodná, neboť vznikají úzké štěrbiny, do kterých se může papoušek drápem zachytit a následně se zranit. Nejvhodnější je konstrukce, kdy jsou jednotlivé díly celosvařený komplet.

Jak velkou klec, s jakými dráty a s jakou roztečí drátů

  • Rozteč mezi dráty musí být maximálně tak velká, aby mezi dráty nestrčil papoušek hlavu (nesmí být schopen uvíznout hlavou mezi dráty)
  • Síla drátu je dána velikostí papouška a jeho sílou v zobáku. Např. pro Žaka je dostatečný průměr drátu 4 mm, ale pro Aru nebo Kakadu je nutný průměr drátu 6 mm. Pokud nedodržíte minimální tloušťku drátu, může se stát, že se klec zničí velmi brzy a nebo v horším případě zprohýbáním drátu se vytvoří nebezpečné zóny, ve kterých se může papoušek zachytit a ublížit si. Samozřejmě klece s menším průměrem drátu jsou levnější, ale nepodceňujte toto pravidlo.
  • Velikost klece je dána jednak druhem papouška a jednak možnostmi prostorovými a finančními. Obecně platí, že větší klec je vždy lepší. Minimální velikost je však taková, aby si papoušek mohl pohodlně roztáhnout a protřepat obě křídla najednou.
  • vyberte si takovou klec, která má horizontální i vertikální mříže, neboť většina papoušků ráda šplhá, čímž se zabaví a zároveň si tím procvičuje svaly.

Snadná údržba

  • je nutné, aby na kleci nebyla místa špatně dostupná, která se nedají vyčistit
  • mezera mezi roštem a šuplíkem by měla být dostatečná, aby papoušek přes rošt nedosáhl na noviny, které se většinou umisťují na dno šuplete. V opačném případě je schopen znečistit celé okolí - je to pro něj zábava a také může sníst staré znečistěné krmení a pod.
  • počet krmících misek - čím více tím lépe - můžete poskytnout najednou více druhů krmení. Tyto misky se dají také dokoupit a upevnit do klece, ale jejich plnění a čistění již není tak komfortní.
  • klec by měla být opatřena lapačem nečistot (většinou plechové límce kolem klece) - výrazně se tím snižuje znečistění okolí.
  • barvu klece většinou vybíráme podle interiéru a barvy papouška, ale je samozřejmé, že tmavší klec s tepanou barvou se lépe udržuje, než čistě bílá klec.
  • rošt i šuple musí být vyjímatelné bez otvírání klece - toto Vám výrazně usnadňuje údržbu klece.

Konstrukce klece

  • Hlavní dveře musí být dostatečně velké, abyste mohli snadno papouška vyjmout
  • Zámek hlavních dveří musí být pro papouška nemožné otevřít - velmi důležité a ne vždy to bývá splněno. Papoušci jsou velmi inteligentní a odpozorováním jsou schopni nevhodné zámky otevřít.
  • Klec vždy vybavte dostatkem různorodých hraček, aby se papoušek zabavil, měl dostatek inspirace, mohl si hrát a být aktivní. Současně odvádíte jeho pozornost od okusovávání barvy klece.
  • Je důležité, aby papoušek měl i mimo klec svůj koutek k hraní. K tomu účelu jsou nabízeny stojany jak v železném, nerezovém i dřevěném provedení. Zvlášť dřevěné stojany jsou velmi dekorativní a současně přírodní.
Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat