Aktuálně: 5 003 inzerátů173 735 diskuzních příspěvků17 746 uživatelů

Domácí zabíjačka – postup

Domácí zabíjačka – postup
Ing. Zbyněk Pokorný 09.04.2014, 16:00
16 393 2 minuty čtení

V naší republice se za jeden rok uskuteční zhruba přes 350 tisíc domácích zabijaček, což při hmotnosti prasete přes 100 kilogramů představuje značné, a rozhodně nezanedbatelné množství masa.

Domácí zabijačka prasat patří mezi staré slavnosti a obvykle se koná v zimním období období od prosince do března z důvodu chladného počasí. Na domácí zabijačku musíme předem objednat řezníka a zajistit vše potřebné věci. Upečeme si neslazenou buchtu nebo koupíme housky, uvaříme si kroupy na jelita, nameleme si koření (nebo koupíme čerstvé). Nezapomeneme si připravit vhodné velké hrnce na vaření masa, další na míchání jitrnic, jelítek, tlačenek, nebo nádoby na míchání teplé krve.

Domácí zabíjačka – postup

Řezník vykrmenému praseti uváže ve chlévě za zadní končetinu a za rypák lano pro lepší manipulaci s rozdivočeným prasetem. Poté se prase vyvede ze chléva na volné prostranství a řezník jej zabije pomocí střílecího aparátu, a pak prase nechá vykrvit do předem připravených nádob. Následně ho spaří horkou vodou, a pomocí smoly zbaví štětin.

Očištěné prase pak zavěsí za zadní končetiny na rozporku (lidově rýna), opláchne studenou vodou a dočistí se zbytky štětin. Pak rozřízne pověšenému praseti břicho, a vykuchá střeva i vnitřnosti – tzv. droby. Vykuchané prase rozsekne na dvě půlky, opláchne je studenou vodou a nechá okapat. Z rozseknuté hlavy vyjme prasečí mozeček, rozseknuté půlky prasete pak rozporcuje na jednotlivé druhy masa - kýtu, krkovičku, kotlety (pečeni), plecko, bůček hlavu a další. Od hlavy odřízne lalok, od plecka oddělí koleno a nožičku, rovněž tak od kýty.

Střeva a žaludek vyčistí, aby bylo vše připraveno k výrobě jaternic, jelit, tlačenek a klobás. Nakonec se připraví sádlo na slaninu nebo škvaření, maso na uzení nebo k další konzervaci.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat