Aktuálně: 5 572 inzerátů168 439 diskuzních příspěvků17 661 uživatelů

Výběr sedla na koně

Výběr sedla na koně
Ing. Zbyněk Pokorný 04.05.2014, 16:00
4 405 4 minuty čtení

Při výběru sedla je vždy nutné prvořadě respektovat požadavky na velikost konstrukci odpovídající koni a tím mu zaručit dostatek pohodlí. Požadavky jezdce jsou v tomto případě až druhořadé.

V základě rozeznáváme pro klasické ježdění na koni sedla univerzální, drezurní a skoková. Skoková a drezurní sedla jsou sedla určená pro speciální sportovní disciplíny v jízdě na koni. Sedla univerzální jsou sedla, která je jakoby možné používat pro obě uvedené jezdecké disciplíny, které pomyslně představují dva protistojné póly. Neexistuje definice skokového, univerzálního či drezurního sedla. Skokové a drezurní typy se prolínají se sedly univerzálními.

Výběr sedla na koně

Univerzální sedlo má obvykle středně hluboké až hluboké posedlí, kulatou zadní rozsochu, běžné, mírně dopředu posazené bočnice. Drezurní sedla mají stejnou hloubku posedlí i tvar zadní rozsochy, jejich bočnice jsou delší, umístěné svisle dolu tak, aby podporovaly jezdce ve vzpřímeném drezurním sedu. Skoková sedla se od sedel univerzálních liší zejména v posedlí. Jejich posedlí je zpravidla mělké, ploché, maximálně středně hluboké, zadní rozsocha je hranatá, aby nepřekážela jezdci při skoku. Bočnice na rozdíl od sedel univerzálních bývají menší, více posunuté dopředu.

Pro lepší orientaci zákazníků bývají u jmen modelů sedel přidávány zkratky popisující typ sedla: skokové S, drezurní D, skokově univerzální VSS a drezurně univerzální VSD.

Výběr sedla na koně

Při výběru konkrétního sedla je potřeba brát v úvahu následující faktory

  • Při výběru sedla je třeba si ujasnit, jaký typ sedla budeme potřebovat zdali skokové, univerzální či drezurní. I u nejprodávanějších univerzálních sedel je potřeba si uvědomit, k jakému účelu budeme sedlo používat a tudíž zdali zvolit raději skokový či drezurní univerzál. Dobrý obchodník s jezdeckými potřebami by měl být schopen nabídnout od každého typu sedla několik modelů. Tyto modely se budou lišit konstrukcí sedla, užitnými vlastnostmi a také cenou.
  • Tvar kohoutku, linie hřbetu a míra osvalení je určující pro volbu typu komory a komorové velikosti.
  • Je samozřejmostí, že při výběru sedla je nutné respektovat velikost kohoutku. Správně by se mezi kohoutek a sedlo měly vejít tři prsty. Sedlo nesmí tlačit na kohoutek ze stran. To se stává při použití malé komorové velikosti. Tato chyba vzniká, snaží-li se majitel zvednout sedlo nad kohoutek použitím menší komorové velikosti. Zde sice nevznikají odřeniny z vrchu na kohoutku, ale tlakem ze stran dochází k nepříjemným otlakům, následně atrofii svalstva a po čase i zbělení chlupů. Pro koně s vystouplým, vysokým kohoutkem je třeba raději volit sedla s otevřenou komorou.
  • Linie hřbetu ovlivňuje rovnováhu sedla na koni. Některé modely sedel v kombinaci s příliš výrazným kohoutkem mají posunuté nejhlubší místo v posedlí příliš dozadu. Jezdec následně sedí příliš vzadu, což negativně ovlivňuje pohyb koně.
  • Postava jezdce je také určující pro výběr sedla. Výška postavy, délka stehenní kosti a obvod sedu určují velikost posedlí a tvar bočnice. Velikosti posedlí v palcích: 16 a 17 odpovídají juniorům, 17 a 17,5 jsou zpravidla ženské velikosti, a 17,5 a 18 jsou velikosti pro muže. Toto opět není striktní, závisí na konkrétní postavě. Bočnice jsou v nabídce v českých obchodech s jezdeckými potřebami obvykle ve standardní velikosti. Na obrázcích je patrné, že někteří výrobci jsou schopni vyrobit sedla i na nekonfekční postavu (dlouhé posedlí a krátká bočnice pro člověka s krátkýma nohama).
  • Jezdecké zvyklosti také ovlivňují podstatně výběr sedla. Někteří jezdci upřednostňují konkrétní typ nebo umístění opěr, prostupnost sedla pro pomůcky, jiní preferují pohodlí v podobě měkkého a širšího posedlí. Požadavky jezdce značně omezují výběr konkrétního modelu.

Výběr sedla na koně

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat