Aktuálně: 5 135 inzerátů172 309 diskuzních příspěvků17 713 uživatelů

Stavba stáje pro koně

Stavba stáje pro koně
Ing. Zbyněk Pokorný 23.03.2014, 16:00
34 696 5 minut čtení

Na úvod tohoto článku se zmíníme, jaké parametry by měla nová stáj splňovat. Musíme si uvědomit, že kůň tráví ve stáji až 22 hodin denně. Z tohoto důvodu není na místě při stavbě stáje šetřit čas ani finance, jakákoliv ošizená část, se nám v průběhu času vymstí.

Stavba stáje pro koně

  1. Ve stáji musí být dostatek čerstvého vzduchu a světla. V zásadě mohou být všechna okna otevřená; přivřeme pouze ta okna, do kterých přímo fouká vítr. Okna by měla být umístěna 1,8–2 metry od podlahy. Obyčejně se počítá 1m2 plochy oken na 15 m2 plochy stáje.
  2. Teplota ve stáji by měla být stabilní, a to mezi 12-14 °C. I pro zpoceného koně je lepší nechat okna stáje otevřená a dát mu vlněnou sací deku. Optimální vlhkost ve stáji je 60-80%, z ¼ ji ovlivňuje výpar z podestýlky, zbytek je dýchání.
  3. Stáj musí být prostorná a pevná. Abychom splnili všechny tyto podmínky, musíme dbát na správné míry, zařízení a na kvalitní materiál pro stavbu stáje.

Stavba stáje pro koně

Vhodné místo pro stavbu stáje pro koně

  • rovný prostor, dobře odvodněný s možností připojení vody a elektrické energie
  • stáj by měla být umístěna směrem ke slunci
  • nejvhodnější je podélná osa S-J
  • pokud nemůžete jinak, tak při směru V-Z osázejte okolí aspoň stromy
  • nutné je respektovat hygienické pásmo
  • zapomenout nesmíme ani na přípravnu krmiv a hnojiště umístěné na vhodném ne příliš vzdáleném místě

Stavba stáje pro koně

Jak velká by měla být stáje pro koně?

Výška stáje uvnitř by měla být minimálně 3,2 m, ale pokud možno vyšší (s ohledem na dobrou ventilaci). V každém případě musí být minimálně tak vysoká, aby se kůň nemohl udeřit hlavou o strop. Rozměr jednoho boxu by měl být nejméně 3 x 3 m, přičemž vstup do boxu musí být široký alespoň 1 m, aby se kůň nezranil při vyvádění a zavádění. Pokud je před boxy chodbička, můžeme na hrazení boxu vysoké 1,4 až 1,5 m umístit mříž. Mřížování nesmí být širší než 5 cm, aby kůň nemohl uvíznout v mříži kopytem.

Z jakého materiálu je nejlepší stáj vybudovat?

Stáj může být dřevěná či postavená z cihel. V obou případech musí být stěny hladké a pevné. Vnitřní stěny dřevěné stáje musí být silné alespoň 4 cm. Stěny z cihel či kamenných kvádrů musí být odolné proti ranám způsobeným kopnutím koně. Konstrukce a materiál střechy jsou důležité pro kvalitu ovzduší ve stáji. Klasická špičatá střecha pokrytá taškami, pod kterou na půdě umístíme seno a slámu, je stále nejvhodnější. Střecha z vlnitých desek je levnější, ale musí být dobře izolována. Zejména u letních boxů, u kterých většinou bývá otevřena horní polovina dveří, přetahujeme střechu dostatečně přes okraj stěn, aby dovnitř nepršelo. Podlaha stáje bývá betonová a jsou v ní umístěny odváděcí kanálky pro moč a vodu. Podlaha je mírně skloněna do jednoho bodu. Staré betonové podlahy mohou být kluzké. V tom případě navážíme silnou vrstvu podestýlky. V některých starých stájích není zvlášť vytvořena podlaha a podestýlku navážíme na písek.

Stavba stáje pro koně

Klady a zápory stavby ze dřeva a zděné stavby

  • dřevěná stavba nepromrzne tak snadno jako zděná (dřevo je špatný vodič tepla)
  • cihlová zeď je pevná a stabilní ale v zimě snadno promrzne, pokud tedy není zeď dostatečně silná

Klady a zápory materiálu použitého na podlahu

Podlaha musí být pevná ale pružná, nepropustná, nemá být chladná a snadno čistitelná. Sklon od žlabu k chodbě má být asi 1 – 1,5 cm na jeden metr délky.

  1. Beton na podlaze – nejhorší varianta, přes slámu proniká chlad a vlhkost
  2. Pálené cihly – hygienické, ale podlaha je tvrdá, studená a proto vyžaduje bohaté podestýlání koní
  3. Dřevěné kostky z tvrdého dřeva – podlaha je pružná, teplá ale vstřebává vlhkost, stává se kluzkou a prohnívá. Použije-li se nejlepšího materiálu: napuštěných modřínových špalíků, je nákladná.

Žlábek na odtok močoviny by měl být hluboký 4 cm a široký 15 - 25 cm. Spád by měl být asi 1,5 cm na 1 m délky. V boxech, které jsou pravidelně čištěny, není odtokový žlábek potřeba, moč se vsákne do podestýlky.

Stavba stáje pro koně

Vstup do stáje

Hlavní dveře by měly mít rozměr 2,5 – 3 m šířky a 2,5 m výšky. Zpravidla se používají dvoukřídlové dveře, jejichž křídla jsou rozděleny na dvě poloviny: horní a dolní.

Podělte se s námi o názor na tento článek →

Podobné články

Může vás také zajímat